Viszlát IMF, helló újabb megszorítás!

2012.11.18. 16:58

A hét legfontosabb eseménye, hogy az IMF-tárgyalások megkezdése után pontosan egy évvel úgy tűnik, a tárgyalások véget is értek. A kormány pénteken bejelentett egy újabb 90 milliárdos megszorítást – két hónap alatt a harmadikat – pedig a másik két csomagot sem fogadta még el a parlament. A legújabb megszorításokra vélhetően azért van szükség, mert az Európai Bizottság szerint nem fenntartható Magyarország hiánycsökkentése és 2014-ben már ismét a túlzottdeficit-eljárás szintje feletti, 3,5 százalékos lesz  a költségvetés hiánya.

A legújabb csomag tökéletesen szembemegy az IMF és az Európai Bizottság kéréseivel: állandó adónemként örökre megtartja a bankadót (amit 2014-ben elvileg már megfelezett volna a kormány) és ötven százalékos kulcsot vezet be az energiaszektor jövedelemadójára, pedig a Bizottság a héten már kérte, hogy a szektor különadóit vezesse ki a kormány.

Most már inkább takarodj!

Ezzel véget ért a magyar kormány gyere ide, takarodj!-politikájának, pedig Orbán még a héten is azt mondta, hogy közel a megállapodás. Pénzt azonban valahonnan szerezni kell, ezért tovább próbálkozunk arab barátainknál. A miniszterelnök szerint leginkább a kultúra köt össze minket, de valamiből mégiscsak élni kell, ezért a kapukat szélesre tártuk nekik.

Miközben mi szerencsétlenkedtünk, a valutaalapnak dolgos éve volt a környékünkön.  Cipruson például túl lassan mennek a hiteltárgyalások és a  Moody's szerint komoly gazdasági kockázatokat is rejtenek.

Görögországban is patthelyzet alakult ki a tárgyalások során és Szerbia is inkább Oroszországtól kért pénzt, miután februárban felfüggesztették az IMF-hitelének utalását. Romániával csak akkor állapodna meg a Valutaalap újabb hitelről, ha az előző vállalásait teljesítik végre.

Lehúzzuk a régiót

Közben az egész eurózóna recesszióba került, de a régiót a magyar gazdaság húzza le leginkábbA recesszió mélyebb nálunk, mint eddig gondoltuk, ráadásul a naptár és eddig a Mercedes-gyár sem segített. Szerencsére legalább Európa külkereskedelmi mérlege kezd növekedni

Eközben végre éllovasok lettünk, bár nem abban, amiben szerettünk volna. Magyarországon nőnek a leggyorsabban az árak. A búza és sertéshús ára körülbelül negyedével drágult.

De vajon miért vagyunk rosszabbak a régió országainál? A szlovákok és a lengyelek a jó gazdaságpolitika miatt hamar talpraálltak és a cseheknél is alaposabb a strukturális kiigazítás, mint nálunk. Egyedül a szlovének kezdik elmagyarokodni a dolgot.

Aggódnak a bankok

A magyar ipar pocsék helyzetben van, a Bricostore például úgy döntött, kivonul az országból, 600 embert az utcára téve. Ezt csat tetézi, hogy a kormány úgy döntött, átvállalja az önkormányzatok adósságait. Ez a 620 milliárd forint rengeteg pénz és nem csak a jól gazdálkodó önkormányzatok háborodtak fel a döntésen, de a bankok is tartanak attól, hogy a magyar kormány újratárgyalná az adósságokat, amiből nem fizetne ki mindent. Persze a bankok közül nem mindegyiknek megy rosszul: az OTP például meglehetősen sok profitot tudott termelni.

A MOL-nak se megy rosszul, éppen Kazahsztánban vásároltak be. Bár az olajcégre némi árnyékot vet, hogy a horvát sajtóban összeesküvés-elméletek terjedneka MOL-INA ügy kapcsán.

Ráadásul Matolcsy újabb csatát vesztett el. A gazdaság kifehérítésével próbálkozó kísérletek elbuktak, a NAV szerint másfélszer több vállalkozás foglalkoztat feketemunkásokat.

A kalózok és a jegybank

A lemondások hete is volt a mostani. Távozott például az Államkicstár elnöke, Thuma Róbert, aki az NGM szerint "egyéb megbízatásai" miatt hagyta ott s szervezetet. Lemondott még Patai Mihály is, mivel korábban jelezte, hogy ha a megszorítások jönnek, ő megy.

Simor András jegybankelnök megbízatása is végéhez közeledik, meg is kezdődtek a találgatások, hogy ki kerül majd helyette az MNB élére. Az esélyesek között emlegetik Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert is. Az MNB alelnöke, Karvalits Ferenc közben úgy gondolja, hogy a mostani kamatcsökkentési ciklus, amit leginkább a Monetáris Tanács négy külső tagja támogat, kifejezetten ártalmas és szembe is megy a jegybank eredeti szerepével.

A magyar fenekeken piros pöttyöket látó nemzetgazdasági miniszter pedig a héten is elolvasott egy könyvet, amiből arra következtetett, hogy kalózok támadtak Magyarországra.