95 milliárd, amivel rekordot döntött Matolcsy

2012.11.19. 07:47 Módosítva: 2012.11.19. 07:47

A kormány beterjesztette az idei költségvetés azon módosítását, amely lehetővé teszi az önkormányzati konszolidáció első, 95,7 milliárd forintos adósságátvállalását még az idén. A javaslat arra is lehetőséget teremt, hogy a fővárosi és megyei önkormányzatoknak idén már ne kelljen befizetniük az amúgy a büdzsének járó 4,3 milliárd forint illetékbevételt, így az az önkormányzatoknál marad.

A most benyújtott törvénymódosítással Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter újabb rekordot állított fel, írja a Napi Gazdaság. Korábban egyszer sem fordult elő, hogy az adott évi költségvetést kilencszer módosítsák, vagyis lényegében minden olyan hónapra jut egy módosítás, amikor ülésezik a parlament.

A javaslat szerint így az idei hiány 671,8 milliárd forint lenne. Maga az adósságátvállalás nem érinti az uniós elszámolásban fontos ESA-egyenleget, ugyanis ez államháztartáson belüli adósságátvállalás, ami az államadósságot nem emeli, így nem is veszélyezteti az idei hiánycél elérését.

Az önkormányzati adósságrendezés első lépcsőjén túl e törvénymódosítás lehetővé tenné, hogy 1,6 milliárd forinttal megemeljék a panelfelújítási program keretét, a forrást széndioxidkvóta-értékesítésből származó többletbevételek jelentenék. A Matolcsy György által jegyzett dokumentum szabad kezet adna a Kossuth tér átépítéséhez szükséges kötelezettségek vállalásához − a javaslat csak abban köti meg a fejezet gazdájának kezét, hogy a beruházást 2014-ben be kell fejezni. A törvény indoklásából kiderül, hogy a javaslatot már véleményezte a Költségvetési Tanács − nem emelt kifogásokat.