Kritizálja az IMF a Matolcsy-csomagot

2012.11.19. 19:12

Az IMF szerint a Magyarország által az elmúlt hetekben bejelentett több gazdasági intézkedés nem fenntartható jellegű, és nem segíti a növekedést. A Nemzetközi Valutaalap ma közleményt adott ki Magyarországról a Wall Street Journalnak. A lap azt követően kereste meg a valutaalapot, hogy a magyar kormány néhány héten belül a harmadik megszorító csomagját ismertette.

Irina Ivascsenko, az IMF budapesti irodájának vezetője közölte: "mint korábban kifejtettük, a költségvetési kiigazításhoz jobban kiegyensúlyozott konszolidációra van szükség, az ad-hoc intézkedések helyett".

A közlemény szerint a magyar kormánynak kiegyensúlyozottabb intézkedéseket kell bevezetnie, amelyek "fenntartható módon csökkentik a költségvetési hiányt, és szerkezeti reformokkal kombinálva a gazdaság egészére kiterjedő növekedést tesznek lehetővé".

Mint ismert, a Nemzetgazdasági Minisztérium a hiány tartása érdekében múlt héten egy harmadik 90 milliárdos megszorító csomagot is bejelentett. Eszerint nem tervezik a bankadó kivezetését, háromkulcsos lesz a társasági adó, központi bevétel lesz a közműadó, és emelkedik az energiacégek adója is. Ezzel a kormány szerint 2013-ban a GDP 2,7 százalékán tudják tartani a  költségvetési hiányt.

Elemzők már akkor rámutattak, a harmadik csomaggal biztossá tettük, hogy nem lesz IMF-megállapodás, a valutaalap korábbi leveleiben ugyanis ezekkel ellentétes intézkedéseket sürgetett, olyanokat, amelyek nem fogják vissza még évekig a gazdaság növekedését.