Magyarország nagyhatalom a feketézésben

2012.11.19. 07:28

A belga Le Soir című lapban megjelent összeállítás szerint Magyarországon a megvizsgált cigarettapaklik 7 százaléka volt csempészáru. A Tobacco control elnevezésű szaklap által elkészített felmérés szerint a csempészek listáját Lettország vezeti, ott 37,8 százalékot tett ki az illegálisan bevitt cigaretták aránya. A második helyen Svédország áll 18,6 százalékkal, a harmadik Bulgária 18,3 százalékkal, írja a Napi Gazdaság.

A skála alján Belgium és Portugália áll, ahol a kimutatás szerint gyakorlatilag nem találtak csempészárut. A vizsgálatba 17 uniós országot vontak be, valamint Horvátországot és Albániát, összesen ötezer csomag cigarettát néztek át.

Bár a GfK Hungária adatai szerint valamelyest nő az illegális dohánytermékek jelenléte a magyar piacon, az 5 százalékos részarányt meg sem közelíti, így elvileg igen messze van a Le Soir 7 százalékától. Kérdés persze, milyen metódus alapján számolják a cigaretta feketepiacát. Amikor Magyarországon tarolt a csempészet, hivatalosan akkor sem lépte át a feketeforgalom a 20 százalékot, pedig egyes kereskedők az összes forgalom negyedét sem tartották kizártnak.