Matolcsy levelet írt az EU-nak

2012.11.19. 17:21

A jövő évi, 2,7 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánycél tartásához szükséges költségvetési lépésekről számolt be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Olli Rehnnek, az EU pénzügyi biztosának írt levelében (pdf).

Matolcsy a levélben közli, hogy az Európai Bizottság őszi jelentése a kormány 2,7 százalékos célja helyett 2,9 százalékos hiányt jelez előre. Ezt a 0,2 százalékpontos - mintegy 60 milliárd forintos - lyukat szeretné a kormány további forrásokkal betömni.

Matolcsy negyven milliárd forint bevételt vár az energiaszolgáltatók jövedelemadó-kulcsának 31 százalékra növelésétől, 10 milliárd forintot az internetes fogadások adójából és 10 milliárd forintot a Szerencsejáték Zrt. fizetési kötelezettségének növeléséből. A közműadó központi adónemmé tétele további 30 milliárd forinttal növeli az adóbevételeket, amely tartalékként szolgál a költségvetés számára.  A miniszter beszámolt arról is, hogy a kormány a bankadó állandósításáról döntött.

A levélben a miniszter azt is leírja, hogy a pénztárgépek NAV-hoz kötésével további egytized százalékpontot tud lefaragni a hiányból, amit a bankadó megtartása csak tovább fog növelni 2014-ben. Matolcsy reméli, hogy ezek az intézkedések végre megmutatják, mennyire eltökélt a kormány azért, hogy kikerülhessen a túlzottdeficit-eljárás alól. Az újabb megszorításokról bővebbenitt olvashat.