Túl a mélyponton az építőipar

2012.11.19. 09:02 Módosítva: 2012.11.19. 09:03

Idén szeptemberben az építőipari termelés 6,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az épületek építése 4,2 százalékkal, az egyéb építményeké 9,4 százalékkal nőtt. Az építőipar termelői árai az idei harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 2 százalékkal emelkedtek – jelentette a KSH hétfőn.

Szeptemberben az építőipari termelés volumene kiigazítatlan adatok szerint és munkanaptényezővel kiigazítva egyaránt 6,8 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Szezonálisan kiigazítva a termelés az előző havinál 5,1 százalékkal nagyobb volt. Az év első kilenc hónapjában a termelés összesen 5 százalékkal esett vissza a múlt év azonos időszakához képest.

Szeptemberben mindkét építményfőcsoport termelése meghaladta az egy évvel korábbit. Ezen belül az épületek építése 4,2 százalékkal, az egyéb építményeké 9,4 százalékkal nőtt, utóbbi az út- és vasútépítési munkák mellett a speciális szaképítés ágazat egyéb építményeken végzett munkáinak köszönhető. Szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építésének teljesítménye 6,5%-kal, az egyéb építményeké 0,6%-kal magasabb volt az előző havinál.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése – ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza – 2,5 százalékkal emelkedett. Az egyéb építmények ágazat termelése 3,3 százalékkal haladta meg a tavaly szeptemberit. Az építőipari termelés több mint kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése jelentősen, 11,7 százalékkal magasabb volt, mint 2011 azonos időszakában.

A 2012 szeptemberében kötött új szerződések volumene 1,8 százalékkal nagyobb volt az egy évvel ezelőttinél. Az épületek építésére kötött szerződések volumene a 2011. szeptemberihez viszonyítva 7,5 százalékkal csökkent, az egyéb építmények építésére kötötteké 10,5 százalékkal nőtt. A növekedés az útépítési munkákra, valamint a szennyvíz- és hulladékkezelési létesítményekre kötött szerződéseknek köszönhető.

Az építőipari vállalkozások szeptember végi szerződésállományának volumene 7,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi alacsony bázist. Ezen belül a két építményfőcsoport adata ellentétesen alakult: az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 16,4 vkal kisebb, az egyéb építményeké 20,7 százalékkal magasabb volt, mint 2011. szeptember végén.

Az építőipar termelői árai 2012 III. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 2 százalékkal emelkedtek. Az épületek építése ágazatban 1 százalékkal, az egyéb építmények építése ágazatban 2,2 százalékkal, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítés ágazatban 2,6 százalékkal nőttek az árak. Az egyes építményalcsoportokban az áremelkedés 1,9–4,4 százalék között szóródott. Az előző negyedévinél az építőipar árai 0,3 százalékkal voltak magasabbak, olvasható a KSH jelentésében.