Van Matolcsynál rosszabb pénzügyminiszter

2012.11.22. 10:34

Európa második legrosszabb pénzügyminisztere lett Matolcsy György, a Financial Times idei 19 fős listáján a tizennyolcadik helyet szerezte meg. A magyar minisztert még az évek óta válságban lévő Görögország pénzügyminisztere is megelőzte, Matolcsy csak a spanyol kollégájánál kapott jobb értékelést. A mostani eredménye ráadásul visszaesést is jelez, tavaly ugyanis még a 17. helyen, vagyis az ideinél eggyel jobb pozícióban végzett.

A lista három szempont – gazdasági, hitelességi és politikai – alapján sorolta a minisztereket. A politikai rangsorban Matolcsy az utolsó, a hitelességiben a 17. helyet szerezte meg, a legjobb eredményt a gazdasági mutatóban érte el, de itt sem tudott a mezőny első felébe kerülni, tizenegyedik lett. Érdekes, hogy görög kollégája, Janisz Szturnarasz a politikai rangsorban a 8. helyen végzett, ahogyan az is, hogy a térségbeli pénzügyminiszterek kifejezetten jól szerepeltek.

ftreszletes121122.png
Fotó: Financial Times / portfolio.hu

A gazdasági összeállítás első helyét ugyanis a szlovák Peter Kazimir szerezte meg, a hitelességi rangsorban belga kollégájával holtversenyben a cseh Miroslav Kalousek lett az első, míg az összesített listán a lengyel Jacek Rostowski a harmadik lett. A legjobb teljesítményt egyébként tavaly Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter mutatta, a második helyet a svéd Anders Borg szerezte meg. Schäuble egy politikai első és egy gazdasági harmadik helyezés mellett egy hitelességi 12. helyet szerzett, Borg a gazdasági és politikai listán is második volt, Rostowski 4., 6. és 9. helyeket szerzett.

A rangsor összeállításának módszertanáról szólva az FT megemlíti, hogy a miniszterek teljesítményét egyrészt a növekedés és a közpénzügyek közötti egyensúly megteremtésének fényében, másrészt a belföldi és külföldi elismertség tükrében vizsgálták, harmadrészt azt is figyelembe vették, hogy az adott miniszter mennyire vívta ki a pénzpiacok bizalmát.

ftpenzugyminiszter121122.png
Fotó: Financial Times / portfolio.hu



A tavalyi listával összehasonlítva Olaszország javított a legtöbbet (18. helyről a 8. helyre ugrott). Ezzel az FT elismerte Vittorio Grilli teljesítményét, mellyel megakadályozta, hogy Olaszország legyen az euróövezeti adósságválság következő áldozata. Pedig csak júliusban nevezték ki pénzügyminiszternek. A lap értékelésében külön kitér még Írországra is, 2010-ben ugyanis még az utolsó helyen kullogott az ország pénzügyminisztere.