Raiffeisen: A kormány önkiszolgáló üzleteknek tekinti a bankokat

2012.11.23. 12:37

A Raiffeisen bank ugyan folytatni akarja magyarországi tevékenységét, de a bankszektor erősen eltúlzott adóztatása miatt újra kell értékelnie stratégiáját, idézi a Napi Gazdaság a pénzintézet vezérigazgatóját.

Az osztrák Raiffeisen Bank International (RBI) vezérigazgatója élesen bírálta a magyar kormány bankokkal szembeni politikáját és célzást tett arra, hogy a pénzintézet elhagyhatja a magyar piacot, jelentette a FriedlNews kelet-közép-európai hírportál. Herbert Stepic vezérigazgató nyilatkozatában óva intette Budapestet a bankokra nehezedő pénzügyi terhek növelésétől. Magyarországon önkiszolgáló üzleteknek tekintik a bankokat - fejtegette a pénzintézetek ismételt megfejésére utalva. A jelenlegi helyzet és a keretszabályok alakulása stratégiája átértékelésére készteti az RBI-t.

A portál ezt követően felsorolja a kormány legutóbbi lépéseit: a pénzügyi tranzakciós adó bevezetését november elején, a bankadó megtartását, szemben a korábbi ígéretekkel, hogy jövőre a felére csökkentik, illetve hogy kivezetik az adórendszerből. Az utóbbi közteher jelenleg a pénzintézetek teljes eszközértékének 0,53 százaléka, ami messze magasabb bármely más EU-tagország hasonló adókulcsánál. A magyar bankszektor 2011-ben 260 millió euró adót fizetett, a pénzügyi tranzakciós adó 450 millió eurós terhet jelenthet.

Stepic hangsúlyozta, hogy az RBI, amely 1987-ben lépett be a magyar piacra, előnyben részesítené azt a lehetőségét, hogy kitartson Magyarország mellett. Jelenleg nem tervezik, hogy kivonulnak Magyarországról vagy bármely más kelet-európai piacról. Ugyanakkor a külföldi befektetőknek nem nyújt igazán vonzó környezet az ország.