Hódmezővásárhely a nagy adósok toplistáján

2012.11.28. 08:33

A kormány ígérete szerint a felelősen gazdálkodó önkormányzatok kedvezményben részesülhetnek az adósságkonszolidáció során, az egy főre jutó adósságállománnyal rendelkező önkormányzati listavezetők valószínűleg nem ebbe a körbe kerülnek, írja a Napi Gazdaság.

Esztergom összadóssága 23,9 milliárd forint volt tavaly év végén. Ezzel ugyan a tízmilliárdnál nagyobb összadósságú önkormányzatok rangsorában "csak" a hatodik, az egy főre jutó teher viszont itt a legnagyobb, 794 ezer forint.

A városban a Széchenyi tér felújítása 2006-ban meghaladta az egymilliárd forintot, igaz, a korábbi polgármester szerint impozáns tér született, különleges díszburkolattal. A 2005-ben nyitott, közben bezárt és újranyitott Aquasziget szintén drága volt, összesen 3,6 milliárdba került. A Prímás-szigetre tervezett, nagy sajtóvisszhangot kiváltó Mesepark-projektnél csak a tervek 300 millióba kerültek volna (az önkormányzat szép csendben ejtette a projektet), amelyet ugyanaz az építésziroda készített volna, amely a Széchenyi térhez köthető projekt engedélyezési-kiviteli tervét (nettó 3,2 millió forint), az esztergomi nemzetközi hajóállomás vázlatterveit (9,2 millió forint) tette le az asztalra.

A második legnagyobb egy főre jutó kötelezettségvállalással rendelkező város Hódmezővásárhely (457 ezer forint), összadóssága 21,3 milliárd forint. Ezt egyebek között olyan kiadásokkal érte el, mint a "kis Terror Házának" hívott Emlékpont-beruházás, amely 2005-ben 700 millió forintból épült fel, majd 2009-ben újabb 198 millióból bővítették. Hamarosan befejeződik a 2,7 milliárd összköltségű hódmezővásárhelyi kulturális város rehabilitációs programja is, a Tornyai János Múzeum bővítése és a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ rekonstrukciója.

A lista harmadik helyezettje Dunaújváros (375 ezer forint), amely összesen 18,3 milliárd forint kötelezettséget halmozott fel az évek alatt, ebben nagy szerepet játszottak a helyi főiskolához kötődő beruházások. A fejlesztések hét év alatt összesen hétmilliárdba kerültek, viszont cserébe parkosították a teret, a fonoda régi épületét pedig átalakították előadónak, labdacsarnoknak, laboroknak, tévéstúdiónak, könyvtárnak. A 3,4 milliárdos fürdőberuházás is vitte a pénzt. A beruházásról még 2006 szeptemberében született döntés, ami heves vitákat váltott ki a már akkor sem kevés hitelállománnyal küszködő város vezetőinek körében. A fürdő azóta hol üzemel, hol nem.