Nem biztos, hogy eladnák a Dunaferrt

2012.11.29. 08:50

Az orosz−magyar kapcsolatokban érzékeny kérdéssé is válhat a dunaújvárosi vasmű jövője, a korábbi sajtóhírekkel ellentétben ugyanis nagy eséllyel nem áll nemzetközi befektető a kormány ISD Dunaferr Zrt. megmentését célzó szándékai mögött − értesült minisztériumi forrásokból aNapi Gazdaság. A kabinet az ISD Dunaferr mögött álló fő tulajdonos orosz Vnyesekonombanknál lobbizna annak érdekében, hogy az adja el tulajdonrészét, egyelőre azonban úgy tudni, nincs ilyen szándék az orosz fél részéről.

A magyar kormány eredetileg közvetítő szerepre vállalkozott a potenciális új vevő − a lap információi szerint a vasmű iránt jó pár éve érdeklődő, ám rendre az orosz kormányhoz irányított dél-koreai Posco − és az orosz fél között, a mostani helyzetben azonban úgy tűnik, a külföldi tőkebevonás "blöffje" csak az állami tulajdonszerzés elfedését szolgálta.

Arról megoszlanak a vélemények, hogy a jelenlegi acélpiaci helyzetben mit is kezdhetne az állam a csoportszinten több mint hétezer főt foglalkoztató vállalattal. A magyar kormány kezében eszköz lehet a felszámolás alatt álló Malév Zrt. Vnyesekonombank felé fennálló 120 millió euró (mai értéken mintegy 34 milliárd forint) adóssága, amit nyilvánvalóan szeretne "viszontlátni" az orosz fél is.

Dorkota Lajos, Dunaújváros fideszes országgyűlési képviselője, a Fejér megyei kormányhivatal vezetője egy korábbi lapinterjúban úgy fogalmazott, "a kormányváltás után úgy gondoltuk, le kell ülni a cég vezetőivel a tisztánlátás érdekében. Ez sajnos, másfél évig nem történt meg, mert az akkori ukrán vezérigazgató ebben nem volt partner. Most új vezérigazgató van". Információink szerint érdemi lépések egyelőre nem történtek az ügyben, erről Dorkotát is szerettük volna megkérdezni, azonban többszöri megkeresés után sem sikerült őt elérni. A képviselő korábban is nyilatkozott már az állami visszavásárlás lehetőségéről.

A politikai nyilatkozatok alapját az adja, hogy az ISD Dunaferrnél a nyár végén kiszivárgott javaslatcsomag részeként − a 2008 óta tartó válsághatásokra hivatkozva − legfeljebb 800, főként adminisztratív dolgozó elbocsátása került szóba idén, ahogy a cég akkor fogalmazott, a fő tevékenységéből származó veszteségei kényszerítik ki a "konkrét lépések megvalósítását". A zrt. jelenleg évi 1,3-1,4 millió tonna nyersvasat és 1,6-1,7 millió tonna acélt állít elő, késztermék-kibocsátása megközelíti a 2 millió tonnát.

A cégbírósági adatok szerint a vállalat tavalyi árbevétele 300,6 milliárd forint volt, az előző évinél 42 milliárddal több, üzemi eredménye azonban a 2010-es 1,7 milliárdos veszteség után 4,7 milliárdos mínuszra romlott, mérleg szerint ennél is nagyobb mértékben bővült a veszteség: 8,5 milliárdról 20,4 milliárd forintra.

Az ISD Dunaferr mérleg szerinti eredménye (milliárd forint)
2006 25,9
2007 33,2
2008 1,7
2009 −31,1
2010 −8,5
2011 −20,4

A rossz kilátásokat támasztja alá, hogy a World Steel Association előrejelzése szerint a világ látszólagos acélfelhasználása idén 2,1 százalékkal emelkedhet (szemben a tavalyi 6,2 százalékos bővüléssel), az EU-ban azonban a tavalyelőtti 5,9 százalékos bővülést idén már hasonló mértékű visszaesés válthatja fel, ami szakértők szerint komoly átszervezést tesz szükségessé a magyarországi vállalatnál.