A németek megint görögöt mentettek

2012.11.30. 16:38 Módosítva: 2012.11.30. 16:38

Németországban a törvényhozás alsóháza (Bundestag) pénteken nagy többséggel megszavazta a második görög mentőprogram kiterjesztéséről szóló előterjesztést, a Merkel-kormány azonban csak az ellenzék támogatásával tudta elfogadtatni javaslatát.

A mentőprogram folytatása a görög válságkezelés során először közvetlenül érezhető terhet jelent a német adófizetőknek, de a Bundestagban így is politikai oldalakon átívelő támogatással fogadták el az előterjesztést. Megszavazta a javaslatot a kormánypárti képviselők többsége, valamint az ellenzéki szociáldemokraták (SPD) és Zöldek is, ugyanakkor az ellenzéki pártok hevesen bírálták a kormány válságkezelő politikáját.

A pénzügyminisztérium számításai szerint 730 millió eurós lyukat üt a jövő évi költségvetésben az euróövezeti országok pénzügyminiszterei és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hétfő éjjel kötött megállapodása, amely szerint a hitelkamatok csökkentéséből, a törlesztési futamidő meghosszabbításából és további elemekből újabb, ezúttal 44 milliárd eurós csomagot állítanak össze Görögországnak.

A 620 fős Bundestag ülésén 584 képviselő vett részt, az előterjesztést 473 igen szavazattal, 100 nem és 11 tartózkodás mellett fogadták el. A név szerinti szavazás részletes eredménye azt mutatja, hogy Angela Merkel nem szerezte meg az úgynevezett kancellári többséget, vagyis az előterjesztés elfogadásához ellenzéki szavazatokra is szükség volt a kormány válságkezelő politikáját ellenző kormánypárti képviselők ellenállása miatt.

A szavazást megelőző vitában Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter azt mondta, hogy Görögország jelentős eredményeket ért el az államadósság csökkentésében és a versenyképesség növelésében, de türelemre és további támogatásra van szüksége, hogy beérjenek a reformok.

Frank-Walter Steinmeier, a legnagyobb ellenzéki erő, az SPD frakcióvezetője megkérdőjelezte a kormány szavahihetőségét. Úgy vélte: a Merkel-féle vezetés a közelgő választások miatt nem tárja fel a német polgárok előtt a teljes igazságot az euróövezeti válságról. Hozzátette: várhatóan újabb görög mentőcsomagra lesz szükség, ami sokba kerülhet még Németországnak.

Jürgen Trittin, a Zöldek frakcióvezetője szerint a megszorításokra koncentráló német kormánypolitika is felelős a válságért. "Pusztán megszorító politikával nem lehet megmenteni az eurót", ezt azonban a konzervatív-liberális koalíció nem képes belátni - hangsúlyozta a politikus.

A kancellári többség a második görög mentőcsomagról tartott februári és a spanyol bankmentő csomagról tartott júliusi szavazáson sem jött össze, az SPD viszont a Zöldekkel együtt megszavazta a kormány előterjesztését. Az euróövezeti válságkezelő programok német támogatása így egy pillanatra sem volt veszélyben, de elemzők szerint lélektanilag fontos tényező, hogy Angela Merkel csak az ellenzékre támaszkodva tudja keresztülvinni a törvényhozáson az euró megmentését célzó javaslatait.