Éttermekbe is kerülhetett a hamis marhahús

2012.12.01. 07:30 Módosítva: 2012.12.01. 10:47

Az élelmiszer-biztonsági hivatal szerint vendéglátóhelyekre is juthatott a főként azorubinnal színezett, marhaként árult sertéshúsból – írja a szombati Magyar Nemzet. Még október közepén az Index írt először arról, hogy Svédország 30-40 tonnányi magyar eredetű hamis húst találtak, a színezett hús később Lengyelországban és egy hazai nagykereskedésben is felbukkant. Szlovákiában szintén találtak marhahúsként eladott sertést, de azt valószínűleg nem abban a magyar húsüzemben készült, ahol a többi.

Mivel a gyanús árut már felhasználták, biztosat nem lehet állítani, de nem kizárt, hogy országszerte többen fogyasztottak a hamisítványból. Magyarországon eddig csak egy kereskedő raktárából foglaltak le marha-vesepecsenyeként felcímkézett húshamisítványt. A lap információi szerint azonban a cég csalás áldozata lett.

A szálak a cikk szerint az ercsi Filetto Kft.-nél érnek össze, amelyet egy Békés megyei vágóhíd feljelentett, mivel a társaság által Svédországba eladott hamisítványokon a húsüzem azonosítószáma szerepelt. A gyanút a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálatai alapozták meg – tudta meg a lap a hatóságtól.

A Nébih maga is feljelentést tett ismeretlen tettes ellen az ercsi Filetto Kft. ellenőrzése után, mivel eljárásuk közben felvetődött a magánokirat-hamisítás, visszaélés ártalmas közfogyasztási cikkel, rossz minőségű termék forgalomba hozatala és minőség hamis tanúsításának gyanúja, valamint csalás minősített esetének gyanúja. A Fejér megyei Rendőr-főkapitányság a lappal közölte: az ügyészség október 29-én elrendelte a nyomozást, azóta tanúkat hallgattak meg, adatokat gyűjtöttek.

Még a svédországi hamis hús felbukkanásakor a Filettónál elismerték az Index kérdésére, hogy valóban az ő termékükről van szó, és az ügyben valóban folyik vizsgálat; a céget később már nem sikerült elérnünk. A társaságot az Opten cégtárának adatai szerint két ercsi lakcímű magánszemély, az azonos lakcímen bejegyzett Franó István és Franó Jozefina alapította 2009-ben, 2011 óta Franó Jozefina az egyetlen tulajdonos, és 2010 novembere óta ő az egyedüli ügyvezető is. A cégnek tavaly 425 millió forintos árbevétele és 3,3 milliós adózott nyeresége volt.