Portugália is adósságkönnyítést kérhet

2012.12.01. 09:35

Német lapértesülés szerint az euróövezeti pénzügyminiszterek hétfőn arról kezdenek egyeztetni, hogy Görögországhoz hasonlóan jóváhagyjanak-e Portugália számára is  egy adósságenyhítési programot.

A Wirtschaftswoche online kiadása szombaton az információs forrás megjelölése nélkül arról számolt be, hogy a megbeszéléseket a portugál pénzügyminiszter kezdeményezésére tartják. Vitor Gaspar azzal érvelt, hogy az euróövezeti országokat egyenlő bánásmód illeti meg, azaz a válságkezelő támogatásokat azonos feltételekkel kell nyújtani. Ez szerinte azt jelenti, hogy a kamatokra és a visszafizetési határidőkre vonatkozó könnyítések az eddig Görögországon kívül nemzetközi támogatást kérő Portugáliát és Írországot is megilletik.

Korábban már az ír pénzügyminiszter is jelezte, hogy tervezik a görögországiéhoz hasonló könnyítések kérését.

Az euróövezeti országok pénzügyminiszterei és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselői november végén állapodtak meg a Görögországnak szánt adósságkönnyítési programban. Ennek része egyebek mellett, hogy Görögországnak az eredetileg elhatározott 120 százalék helyett elég lesz a bruttó hazai össztermék (GDP) 124 százalékára csökkentenie államadósságát 2020-ra. Csökken a hitelek kamata, az Európai Központi Bank görög kötvényekből származó bevételének egy részét visszaforgatják Athén számára. Közbenjárnak annak érdekében is, hogy Görögország nagyon kedvezményesen vásárolhassa vissza saját kötvényeit a magánhitelezőktől is.