Trafikos strómanok, jelentkezzetek!

2012.12.03. 06:37

Megmozgatta a koncessziós pályázat a piacot, a nagykereskedők és nagyvállalkozók sorra járják az országot olyan alkalmas trafikosokat vagy boltosokat keresve, akik hajlandók lennének belevágni strómanként az üzletbe − ilyen információk futnak be lapunkhoz november közepe óta. Vagyis igazolódni látszik a Napi Gazdaság korábbi híre, miszerint a dohánybolt-üzemeltetésben van pénz, ám négy-öt egység kell ahhoz, hogy rentábilisan működjön az értékesítés. Az igazi haszon e szám felett van, azt viszont csak strómanokon keresztül lehet működtetni.

A tervezet ugyan kizárja a cigarettagyártók eladáshelyi kommunikációját − látszólag, hiszen a törvény csak arról szól, hogy a boltos nem fogadhat el ilyen felkérést, magyarul polcpénzt. A jogszabály a nagykereskedőket − akik a dohányboltok elindulása után már nem ilyen minőségükben vennének részt az ellátási láncban, hanem valamilyen más, disztribútori titulusban − nem zárja ki a marketingrendszerből. Épp erről szólnak a strómanmegkeresések. Azon túl, hogy a boltos kap például fizetést, a csendestárs nagykereskedőn keresztül igény szerint kialakítható lesz a bolt belső környezete, ez pedig nem kis pénz. Valószínűleg ebből ígérnek a befektetők azoknak, akik a nevüket adnák a bolthoz.

Egy-egy nemzeti dohánybolt létrehozása első körben akár több millió forintos befektetést is igényel. Ezt aligha képes finanszírozni egy olyan kiskereskedő, akinek néhány százezer forint forgalma van egy hónapban és jó, ha eddig megkeresett a trafikjával nettó 150-200 ezer forintot. A bankok eddig nem jelezték, hogy esetleg belépnének a hálózat finanszírozásába − ezt valószínűleg addig nem is teszik meg, amíg nem tisztul a kép, hogy milyen befektetői vagy kereskedői kör vesz részt az új rendszer létrehozásában.