10 százalékkal csökkentené az áram és a gáz árát a kormány

2012.12.05. 15:26

A gáz- és villanyár 10 százalékos csökkentése feltételeinek kidolgozására kérte a kormány az illetékes minisztériumot a kormányszóvivő közlése szerint. "A kormány szerdai ülésén arra kérte fel a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, hogy dolgozza ki a gáz- és villanyár 10 százalékos csökkentésének feltételeit" - nyilatkozta az MTI-nek Giró-Szász András a kormányülés szünetében. Részleteket későbbre ígértek.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt pénteki rádióinterjújában beszélt arról, hogy a kormány a rezsiköltségek csökkentésén dolgozik. Ezt az ezen a területen működő cégek profitjának csökkentésével és az ezzel a lépéssel érintett összeg embereknél hagyásával tervezi a kabinet. "A közszolgáltatások nem arra valók, hogy abból valaki pénzt keressen, ez a szektor nem a profit világa" - mondta a kormányfő. Hangsúlyozta: azt elfogadja, hogy az energiát termelő cégeknél profitnak kell jelentkeznie, de a fogyasztó és a termelő közé "ékelődő" szereplők esetében a profitot minimálisra kell csökkenteni.

A fejlesztési minisztériumban korábban a sávos gázár bevezetésén gondolkoztak, az elképzelések szerint januártól az évi háromezer köbméter felett fogyasztó lakossági ügyfeleknek a piaci árat kellett volna megfizetniük. A terv csak a fogyasztók mintegy hat százalékát érintette volna, számukra azonban ez az intézkedés akár 25 százalékos emelést is jelenthetett volna.

Az emelést a piaci viszonyok tették volna szükségessé, a lakosságnak szolgáltató kereskedők ugyanis évek óta nem hogy nagy profitot nem termeltek a szektoron, de többen kimondottan veszteségesek voltak a központilag meghatározott nyomott árak miatt. Elég csak az E.On Trade-re gondolni, a masszívan veszteséges céget - amely csak az elmúlt három évben 23 milliárd mérleg szerinti veszteséget halmozott fel - egyébként éppen most vásárolná meg az állam.

A minisztériumban már korábban felmerült, hogy az emeléssel párhuzamosan csökkenteni kellene a legkisebb fogyasztók terheit, ezzel azonban éppen az eredeti probléma nem oldódott volna meg. Később arról lehetett hallani, hogy a teljes terv lekerült az asztalról, maradnak a korábbi gázárak. Ezzel egyébként nagyjából egy időben távozott a tárca energetikáért felelős államtitkár helyettese is, Holoda Attila.

D  VG20090129002
Fotó: MTI

Úgy tűnt, terve a sávos áremelésről éppúgy nem valósul meg, mint annak idején Bencsik János államtitkár javaslata, aki egy olyan plusz, szolidaritási tényezőt szeretett volna az árba építeni, ami mindenkinek kis emelést jelentett volna, de amiből aztán a valóban rászoruló embereknek célzott támogatást lehetett volna adni.

Az azóta szintén lemondott államtitkár tavaly áprilisban az Indexnek adott interjújábanazt mondta: rövid és középtávon lehet a piacitól eltérő szabályozási megoldásokkal enyhíteni a társadalmi feszültségeket, hosszú távon azonban nem lehet figyelmen kívül hagyni a műszaki és a közgazdasági törvényszerűségeket.