500 millió dollár devizakötvényt ad ki az állam bankja

2012.12.05. 15:44

A magyar Eximbank 500 millió dollár értékben tervez több mint 5 éves lejáratú dollárban denominált kötvényt kibocsátani. A 2018 februárjában lejáró adósságpapír árazására szerdán kerül sor. A kibocsátásban a Deutsche Bank és a Jefferies segédkezik. Az Eximbank a magyar állam tulajdona. A kötvénykibocsátó besorolása a Moody's-nál "Ba1", a Standard and Poor's-nál "BB" és "BB plusz" a Fitch-nél.

Nagy Viktor, az Eximbank és a MEHB vezérigazgató-helyettese kedden egy konferencián jelentette be, hogy az Eximbank-MEHIB saját garanciakerete - hitelfedezeti, kereskedelmi garancia - az idei 80 milliárd forintról 2013-ra 350 milliárdra nő, miközben a kamatkiegyenlítésre fordítható garanciakeret 6,5 milliárdról 7 milliárd forintra emelkedik, ám ez utóbbi keret felülről nyitott, azaz szabadon bővíthető.

Mint arra a portfolio.hu korábban felhívta a figyelmet, az, hogy a kormány devizakötvény-kibocsátást tervez külföldön, újabb jele annak, hogy nem igazán törekszik az EU/IMF-fel egy hitelkeret megkötésére. Igaz, az NGM azt írta: az idei év hátralévő részében történő devizakötvény-kibocsátás az EU/IMF-tárgyalások menetétől függ.

Vezető gazdaságpolitikusok, döntéshozók az elmúlt bő fél évben sorozatosan azt hangsúlyozták, hogy EU/IMF-megállapodás nélkül/előtt nem akar ilyen tranzakciót végrehajtani az állam, márpedig az utóbbi hetek elhidegült viszonya alapján úgy tűnik, hogy ez mégis bekövetkezik. Az állam elszalasztotta azt az elmúlt néhány hónapot, amikor a külpiaci kondíciók alapján viszonylag jó feltételek mellett tudott volna úgy is bevonni devizaforrást, hogy még nem született meg az EU–IMF-megállapodás, de a szándék még erősnek tűnt ennek megkötésére.