Vasúti sztrájk lehet januárban

2012.12.06. 09:29 Módosítva: 2012.12.06. 09:43

A Mozdonyvezetők Szakszervezetének (MOSZ) szerdai küldöttközgyűlése munkabeszüntetésről döntött: a kétórás sztrájkot 2013. január 24-re hirdette meg. A csütörtökön kiadott közleményben a MOSZ azzal indokolta döntését, hogy a munkáltató elutasította a kollektív munkaügyi vitára tett kezdeményezését a munkakörülmények javításáról.

10
Fotó: Huszti István

A szakszervezet honlapján közzétett tájékoztatás szerint a Munka törvénykönyvének új szabályozásain háborodtak fel a mozdonyvezetők. Kifogásolják, hogy a „a munkaközi szünet nem lehet a munkaidő része”, így a teljes napi munkaidőt megemelték, miközben „leromlott vasúti pályákon és műszakilag elavult elöregedett vasúti járműveken több időt kell dolgoznunk úgy, hogy a pályaalkalmassági követelményeket megszigorították”.

A szakszervezet ötpontos követelménylistát fogalmazott meg. Ezek között szerepel az, hogy kapjanak klímát a mozdonyokba, „hogy a mozdonyvezetők ne kapjanak hőgutát a nyári tartós kánikulában”, ahogyan az is, hogy „szüntessék meg a vezetőállások nyílászáróinak a nem megfelelő tömítettségből fakadó, az egészségre káros erős huzathatását”. A többi kérés is a normális munkakörülményekre vonatkozik, „megfelelő minőségű és kifogástalan állapotú járművezetői széket” kérnek, azt, hogy a MÁV „ne alkalmazza a testet és lelket kiszipolyozó sorozatos és egymást követő késő esti/kora hajnali kezdési vagy végzési munkaidő-beosztásokat”, és hogy a vasút tartsa be az előírt jelentkeztetési szabályokat.

A szakszervezet csütörtökön elkezdte a sztrájktámogató aláírások gyűjtését a mozdonyvezetők között. A szakszervezet a követelések jogszerűségének megállapítását előzetesen megkéri a bíróságtól, és továbbra is kész a tárgyalásokra – közölte a MOSZ.