Matolcsy rejtélyes világkormányról írt

2012.12.06. 09:38 Módosítva: 2012.12.06. 09:40

„Amit a rejtélyes világkormány készülődő tagjai a nyugati és a keleti demokráciáról írnak, magyar szemmel is helytálló” – írja Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter legújabb tárcájában a Heti Válaszban. Matolcsy úgy érzi, a héten egy veszélyes és okos könyvet olvasott el. De mi az, amit a rejtélyes világkormány tagjai mondanak a keleti és nyugati demokráciáról?

Szerintük a nyugati „egy ember, egy szavazat” modell liberális demokráciája nem jobb Kína modern mandarin államánál, hiszen a teljesítmény számít, ebben pedig a Kelet jobb, mint a Nyugat. „Kínában érdemek, és nem választás nyomán választják ki a vezetőket” – méltatja ezt a rendszert, és megjegyzi: a 78 millió párttag egyre nagyobb része a középosztályt képviseli.

„Amerikában sokan nem szavaznak, a politika erős üzleti lobbicsoportok, bankok és nagyvállalatok foglya. A kormány rövid távú érdekeket képvisel, a fogyasztói demokrácia miatt mindenki eladósodik, az adóssághegy és a költségvetési deficit fenntarthatatlanná válik, a kartellek megfojtják a versenyt, a korrupció lerombolja a bizalmat, nőnek az egyenlőtlenségek, idézi a miniszter Nicolas Berggruent és Nathan Gardelst Intelligent Governance for the 21st Century című könyvükből.

És hogy miért helytálló ez magyar szemmel? Matolcsy szerint nálunk is a kormányzati teljesítmény számít az állam értékelésénél. Szerinte ráadásul az a jó, ha a nemzetek külön utakon járnak, mert a világkormány csak a nagyok és erősek diktatúráját hozná, hogy eddig is mindig volt a történelemben.

A miniszter szerint az Európai Föderatív Államra sincs szükségünk, mert ez is csak elvenne a szabadságból, új diktatúrát hozna. Úgy látja, hogy az euró mai válsága jól mutatja, hogy közös identitás, nyelv és kultúra nélkül még közös pénz sem lehet, nem, hogy közös állam. Szerinte, ha ezen sikerülne is átjutni, akkor is elveszne Európa lényege: a szabadság. Ezzel pedig igazi előnyét is elvesztené, a kreativitást.

A miniszter a cikk végén azért lehűti az indulatokat. A világ ugyanis nem ebbe az irányba megy. A technológiákhoz való hozzáférés, az egyéni fogyasztókra és termelőkre épülő új gazdaság bővülő szabadságot kíván, nem új globális vagy regionális diktatúrákat.

Aranyköpések

Könyv az életünkről, mindennapjainkról, azok nehézségeiről 14 kortárs író egy inspiráló novelláskötetben

MEGVESZEM

NÖVEKEDÉSRŐL ÉS EGYENSÚLYRÓL

Legyen ott ön is!