Emelkedik a minimálbér

2012.12.12. 08:42

A minimálbér az idei 93 ezer forintról 98 ezer forintra, a szakmunkás-minimálbér 108 ezerről 114 ezer forintra emelkedik 2013-ban - erről állapodtak meg a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) tegnapi ülésén a munkaadók és a szakszervezetek - közölte Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) elnöke a Napi Gazdasággal.

A kormány az egyeztetés előtt nem közölt konkrétumokat a terveiről, Pataky a Napi Gazdaságnak korábban úgy fogalmazott, általános, 5,2 százalékos minimálbér- és garantáltbérminimum-emelésnél kevesebb nem fogadható el a munkavállalók számára. A tegnapi megegyezés ennél is magasabb, 5,3 százalékos minimálbér-emelést jelent, a garantált bérminimum pedig 5,5 százalékkal lesz magasabb.

A munkaadók utolsó ajánlata vagy január elsejétől 2,6 százalékos emelést tartott volna elfogadhatónak, vagy pedig a hat legkritikusabb helyzetű ágazatban jövő év közepétől - nem visszamenőleges hatállyal - 5,2 százalékosat.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára tegnap azt mondta, az egyeztetésen szó volt arról is, hogy a kormány a nehéz helyzetben lévő ágazatokban 2013 első félévében átvállalja a minimálbér- és a szakmunkásminimálbér-emelés okozta többlet bérköltséget, illetve az arra eső járulékköltséget is. A kormánynak a minimálbér kihirdetése előtt a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanáccsal is konzultálnia kell, erre azonban "nemsokára" sor kerül - hangsúlyozta Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár.