Matolcsy: Jobb gazdagnak lenni, mint szegénynek

2012.12.13. 11:07

Európában ma két különböző nézet harcol egymással a kontinens jövőjéért: az egyik egy szuperállamot szeretne létrehozni, ami Brüsszelbe összpontosítja a tagállamok maradék jogköreit, a másik pedig megőrzi Európa sokszínűségét, írja Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter eheti tárcájában a Heti Válaszban.

Matolcsy most Václav Klaus új könyvét olvasta el, amiről közös európai szabadságharcunk jutott eszébe. Szerinte az európai szuperállam miatt minden tagországnak közös pénze, adózása lesz, eltűnnek a kulturális különbségek, a nemzeti nyelvek elhalnak, a nemzetállamok pedig elsorvadnak.

Ezzel szemben a másik gondolat éppen ennek fordítottja: "Európa megőrzi a különbségeket a kultúrában, nyelvben, szokásokban, szabályokban, ahogy a pénz, az adózás, a költségvetés és az állam terén is, de halad az egységes belső piac felé, kiteljesítve ezzel az emberek, a tőke és az információk szabad áramlását."

A miniszter itt idézi Jean Monnet 1952-es szavait: "Az európai nemzeteket egy szuperállam felé kell vezetni úgy, hogy Európa népei ne értsék, mi történik. Klaus szerint ma már az Európai Posztdemokratius Köztársaságok Uniójának tagja vagyunk, nem az Európai Unióé. Matolcsy szerint Klausnak azért is van igaza, mert a történelem minden kísérlete a kontinens egyesítésére kudarcba fulladt, csupán a regionális egyesítések voltak sikeresek.

"A mi cseh, lengyel, magyar, szlovén, litván, bolgár, spanyol, ír szabadságharcunk nem csupán gyermekeink jövőjéért folyik, hanem Európa jövője a tét. Ha az első nézet győz, akkor elvész az európai nemzetállamok egyéni és közösségi szabadságot védő vonala és a szuperállam már nem lesz demokratikus, mert már nem kell demokratikusnak lennie" - következtet logikai lóugrásokkal a miniszter.

Szerinte mára a gazdasági teljesítmény alapja a kultúra, az értékrend, az egyéni és közösségi viselkedés. Egy újabb titkos egyesítési kísérlet pedig Európa gazdasági teljesítményét ásná alá. "Jobb gazdag és bolog európainak lenni, mint szegénynek és boldogtalannak: ezért kell győznünk a szabadságharcban" - zárja Matolcsy