Továbbra sem építkezik a magyar

2012.12.17. 09:09 Módosítva: 2012.12.17. 09:21

Idén októberben az építőipari termelés volumene 1,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – közölte a KSH hétfőn. Szezonálisan kiigazítva viszont az előző havinál 3,3 százalékkal kisebb volt az októberi termelés, ami azt jelzi, hogy az általános trendforduló még mindig nem látszik az ágazatban.

A kiigazítatlan adatok szerint az épületek építése 0,3 százalékkal csökkent, az egyéb építmények (utak, vasutak, vezetékek) építése 2,7 százalékkal nőtt. Az október végi szerződésállomány 11,8 százalékkal volt nagyobb a tavaly október véginél, elsősorban az autópálya-építésre és vasút-felújítási munkákra kötött szerződéseknek köszönhetően.

Októberben az építőipari termelés volumene – kiigazítatlan adatok szerint és munkanaptényezővel kiigazítva egyaránt – 1,4 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Bár az elmúlt két hónapban a termelés emelkedett, az évkezdettől mért volumen továbbra is csökkenést (4,2 százalék) jelez.

2012. tizedik havában a két építményfőcsoport termelése ellentétesen alakult. Az épületek építése enyhén, 0,3%-kal csökkent, az egyéb építményeké 2,7%-kal nőtt, utóbbi – szeptemberhez hasonlóan – az út- és vasútépítési munkák mellett a speciális szaképítés ágazat egyéb építményeken végzett munkáinak köszönhető. Szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építésének teljesítménye 7,5%-kal, az egyéb építményeké 1,6%-kal alacsonyabb volt az előző havinál.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése – ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza – 16,1 százalékkal esett vissza. Az egyéb építmények ágazat termelése 2,3 százalékkal haladta meg a tavaly októberit. Az építőipari termelés több mint kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése jelentősen, 10,1 százalékkal magasabb volt, mint 2011 azonos időszakában.

A 2012 októberében kötött új szerződések volumene 36,5 százalékkal nagyobb volt az egy évvel azelőttinél. Az épületek építésére kötött szerződések volumene a 2011. októberihez viszonyítva 8,1 százalékkal csökkent, az egyéb építmények építésére kötötteké 81,6 százalékkal nőtt. A növekedés a nagy értékű autópálya-építés mellett több útépítési, vasút-felújítási munkára, távvezetékekre, valamint a szennyvíz- és hulladékkezelési létesítményekre kötött szerződéseknek köszönhető.

Az építőipari vállalkozások 2012. október végi szerződésállományának volumene 11,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi alacsony bázist. Ezen belül a két építményfőcsoport állománya ellentétesen alakult: az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 22,1 százalékkalkal kisebb, az egyéb építményeké 31,9 százalékkalkal magasabb volt, mint 2011. október végén.