Gyula: a húsgyárnak vége, a kolbász marad

2012.12.18. 07:16

A felszámoló az eljárás befejezéséig egy, részben a gyulai önkormányzat tulajdonában álló szereplőnek adja bérbe a Gyulai Húskombinát eszközeit, márkaneveit és a földrajzi eredetvédelem alatt álló receptúrát − értesült a Napi Gazdaság.

A vállalatnál tegnap tartott egyeztetésen nem alakult meg a hitelezői választmány: egyrészt nem minden hitelező jelent meg, másrészt mivel az állami felszámolóbiztos ismertette a céggel kapcsolatos elképzeléseket, értelmetlen lett volna egy ilyen lépés − értesült a Napi Gazdaság. Információink szerint nem a húskombinátot, hanem a munkahelyeket mentené meg a kabinet, a részben termelői tulajdonban lévő Nagisz kistulajdonosai ezért kénytelenek lesznek az eddig fel nem vett osztalékot és a tulajdonosi hiteleket veszteségként leírni és várhatóan a szállítói tartozások rendezésére sem marad pénz − mondta lapunknak Kovács Lajos, a Hage−Nagisz Mezőgazdasági Vállalkozói Csoport elnök-igazgatója. A Hage−Nagisz csoport már a Gyulai Húskombinát több mint 95 százalékos tulajdonosaként az Alföldi Szövetkezet többi tagja tehermentesítése érdekében magára vállalt több mint egymilliárd forint sertésbeszállítói tartozást, így a feldolgozó felszámolása 1,5-1,6 milliárd forint követelés leírását jelenti a cégcsoport számára. A vagyontárgyak értékesítéséből meg lehetett volna kísérelni a szállítói tartozások részbeni kiegyenlítését.

A finanszírozó bankok egyelőre nem jelezték, hogy a jelzálog alatt lévő eszközök bérbeadásához hozzájárulnak-e, ahogyan az sem ismert, hogy a jelenleg öt százalék alatti tulajdonrésszel rendelkező város milyen forrásból működtetné a gyártást. Az ágazati szereplők egyelőre nem tudnak arról, hogy lenne olyan vállalkozás, amely az önkormányzat szakmai partnereként részt vehetne a konstrukcióban, bár korábban több pletyka is szólt arról, hogy lenne érdeklődő a cég piacaira és legértékesebb márkavédjegyeire.

A Napi Gazdaság értesülése szerint a kormány szerdán dönthet a bajban lévő húsipari cégek megmentéséről, egyelőre sem a Kométa, sem a Pápai Hús nem tud konkrétumokat az állami elképzelésekről. A Napi úgy tudja, Gyulán csütörtökön jár le a felszámoló és a szakszervezet közötti konzultációra rendelkezésre álló idő, ezt követően élesedik a korábban bejelentett, a 300 fős állomány egészét érintő csoportos leépítés. A cég ezzel elvesztheti a minimális működést előfinanszírozó angol és orosz megrendelőit, illetve ha nem sikerül még az idén aláírni a jövő évi szállításokról szóló megrendeléseket a hazai láncokkal, akkor azoknak legkorábban áprilistól szállíthatna a társaság.