Ángyán: Orbán ingerülten utasított rendre

2012.12.18. 23:25

A Fidesz-frakciónól „jó néhányan a lelkiismeretükkel küzdenek” a földtörvény miatt – nyilatkozta Ángyán József a hvg.hu-nak. A fideszes politikus, volt agrárállamtitkár, aki számos módosított nyújtott be a földtörvényhez, és végül az előterjesztést nem szavazta meg – ezért pénzbüntetést kap –, azt mondta: a kormánytöbbség „az MSZP-vel teljes egyetértésben” a családi gazdálkodási és szövetkezeti modell helyett a nagy tőkeerejű cégeket igénylő integrátori rendszert választotta.

Ángyán szerint „úgy hírlik, hogy az állam régiónként az integrátori feladatokat nagytőkés csoportoknak adná koncesszióba”, és azt gondolja, a két nagy párt azért fogadta el egyetértésben a törvényt, mert „leosztották egymás között, hogy kinek melyik régió kell, illetve jut”. Az ügy hátterében ugyanazokat az érdekcsoportokat sejti, amelyek „az állami földek többségét is bérlik és az agrártámogatások nagy részét is elviszik”.

Arra a kérdésre, hogy beszélt-e az elmúlt napokban Orbán Viktorral, azt válaszolta: nem beszéltek, de a korábban megjelent híreknek megfelelően a miniszterelnök „valóban ingerülten utasított rendre minket a hétfői frakcióülésen”.

A politikus, aki az interjú készítésekor még nem tudta, hogy mindezért pénzbüntetéssel sújtja a frakció, azt is mondta: ha pénzbüntetést kap, megvárja mi lesz a konkrét tartalma a most alaptörvénybe rögzített sarkalatos törvénynek, ami szerinte februárban vagy márciusban derül ki.

Beszélt arról is, hogy sok új szervezet csíráját is látja, amelyekből „meg lehetne alakítani a Tisztességes Emberek Szövetségét”. A földbérleti pályázatok feldolgozásáról azt mondta: hamarosan végez az eddigi szerződések 80 százalékával, vizsgálata legújabb fejezete pedig Csongrád, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megye lehet. "Szomorú, de úgy látom, hogy azok is kapnak ismét további földterületeket, akik ellen tiltakoztunk".