no

Leáll a Teva sajóbábonyi gyára

2012.12.28. 10:51

Várhatóan fél évre felfüggesztik a fermentációs részleg működését februártól – mondta az Észak-Magyarország érdeklődésére Kaszás Mihály, a társaság vezérigazgatója. Mint mondta, a gyógyszeriparban most érezteti hatását a válság, az utóbbi időben egyre kevesebb fogy azokból a típusú gyógyszerekből, amelyeket Sajóbábonyban gyártanak.

A leállás az üzemben dolgozó csaknem 70 szakembernek legalább felét érinti, ám a Teva nem szeretné elveszíteni őket. Éppen ezért a Teva szerint tárgyalásokat kezdeményeztek a Sajóbábonyi Ipari Parkban működő cégekkel, hogy vegyék át szakembereiknek legalább egy részét a leállás idejére.

A sajóbábonyi gyártást átalakítják, de azt a Tevánál még nem tudják pontosan megmondani, hogy milyen eredménnyel fog ez járni, mivel sok függ a próbagyártásoktól is.

A Teva Magyarország Zrt. az izraeli Teva gyógyszeripari csoport, a világ vezető generikus gyógyszergyártójának tagja és a cégcsoport európai központja.Tavaly csaknem 160 milliárd foritnos árbevétele és 26 milliárd forintos üzemi eredménye volt a Zrt.-nek.

A Teva 1993-ban kezdte meg magyarországi működését, kezdetben gyógyszerforgalmazóként. A debreceni Biogal gyógyszergyárat 1995-ben, a gödöllői Humán cégcsoportot pedig 2000-ben vásárolta meg, így ez a két gyára van még az említett sajóbábonyin kívül. A sajóbábonyi üzemben gyógyszer alapanyagokat gyártottak 2005 februárja óta. Az ipartelepet akkor a Teva 7 milliárd forintért korszerűsítette.