A devizahiteles, aki hivatalt kapott Matolcsytól

2012.12.29. 08:08
A sikerkalauzokat forgalmazó Bagolyvár Könyvkiadó és a Magyar Észjárás Központ Kft. tulajdonosa lett a pénzügyi biztos. Doubravszky György sokáig távol állt a politikától, de a devizahitelesek nehézségei miatt besétált Matolcsy Györgyhöz, akivel most egy civil-állami webbank alapítását is tervezik. A 2010 előtti ügyek vizsgálatára nem jogosult ombudsman hivatala januárban indul, az NGM egyelőre nem tudott válaszolni a működésével kapcsolatos kérdéseinkre.

Doubravszky Györgyöt a karácsony előtti napokban nevezte ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénzügyi biztosnak (ombudsmannak) egy novemberben elfogadott törvény alapján. A januárban induló hivatalt a korábban vállalkozóként és a devizahitelesek védelmezőjeként ismert Doubravszkynak kell megtöltenie tartalommal, viszont a munkaköri leírását tartalmazó NGM-rendelet nagyon szűkre szabja a mozgásterét. Pedig a várakozások nagyok.

A neten már aktív

Honlapja, a pénzbiztos.hu szerint a biztos feladata az lesz, hogy vizsgálatokat is kezdeményező jogvédőként, tanácsadóként segítse a fogyasztók pénzügyi védelmét, és ellenőrizze a pénzügyi szolgáltatók tisztességes működését. A külön hivatal azért kell, hogy ezt a munkát segítse.

Azt, hogy hányan dolgoznak majd a keze alá, illetve, hogy a hivatalnak mekkora költségvetése lesz, nem tudjuk. Doubravszky megkeresésünkre annyit üzent, hogy a hivatal január elején kezd szerveződni, ezért a biztosi munkájával és múltjával kapcsolatban majd akkor keressük.

A hivatal szervezése ugyan még nem indult el, de a biztos honlapján – ami egyébként pont úgy néz ki, mint Doubravszky saját könyves webáruháza – indított egy ötletkosarat, ahol várja a panaszokat. És van is jó sok. Az ötletkosárba néhány nap alatt közel száz bejegyzés került. Ezek szinte kivétel nélkül arról szólnak, hogy a devizahitelezés a bankok hibája, így a veszteségeket is ők kellene fizessék. A biztos december 23-i bejegyzésében azt írta: „Folyamatosan figyelemmel kísérem a bejegyzéseket, és köszönöm, hogy megosztják velem gondolataikat. Hiszek a civil bölcsességben, és a hivatal január eleji indulása után minden javaslatot mérlegelni fogunk.”

Civil bölcsességek

„A bankok 2013.01.01-től már emelik is az ügyfelek illetékeit (átterhelték)! Tehát szerintem mindent meg kell tenni a bankok ellen, ha kell ,akkor fel kell szólítani az embereket,hogy egyöntetűen szüntessék meg a számláikat (a bankok ebből élnek)! Ki kell vetetni a betéteket...”

„Mivel minden szerződés más-és más, ezért külön-külön pontba szedve kell elérni azt, hogy a szerződés minden eleme külön-külön semmis.”

„Az állam tegye kötelezővé a »deviza«hitel-szerződés eredeti állapotra való visszaállítási kötelezettségét.”

„...közérdekű perre van szükség, amely pontokba szedve kell, hogy kimondja a »devizahitel«-szerződések semmisségét...”

„A bankok csak akkor kapják meg a kölcsönzött érték bizonyos százalékát kamatként, ha azok tényleg plusz értéket hoztak létre, egyébként csak a tőkét (kockázatvállalás, szakértelem!). A reálértékben már túltörlesztett kölcsönök további törlesztését le kell állítani.”

„Devizahiteles ügyében,ahol egyértelmű a Bank felelőssége legyen a pénzbüntetés öt millió forint 2013.március 01-től.Nagyon sok hibát kijavítanak erre a határidőre.Az 1983.évi 3. törvény a Vezető Jogtanácsos részére előírja a törvények betartását.Az Ő egyszemélyi felelősségük is kerüljön megállapításra.”

„Egy közgazdász, Makkos Albert bebizonyította egy előadásában, hogy lehetetlent állítanak a bankok akkor, amikor azt állítják, hogy a hitelügyleteknél CHF-et szereztek volna be.”

„A devizahitelesek problémáit rendezné – természetesen nem véglegesen, hiszen hitelből-hitelbe megoldásról van szó –, ha ismételten lenne lehetőség a rögzített árfolyamon történő hitel-kiváltásra, azonban most a bank semmilyen indokkal nem utasíthatná el.”

A bejegyzések alapján úgy tűnik, sokan egyfajta igazságtevőként, a bankok megregulázójaként tekintenek az ombudsmanra, a törvényi keretek azonban nagyon korlátozottak. A Koppány csoport és több hasonló civil jogvédő szerveződés támogatását is élvező Doubravszky inkább csak egyfajta pénzügyi békéltetőként működhet majd.

Szűkre szabva

Az NGM-rendeletben körvonalazódó megkötések alapján megbízói főként javaslatok, ajánlások és állásfoglalások megfogalmazását várják. Bár a biztos nemcsak egyedi esetekben, hanem hivatalból is indíthat vizsgálatot, ha úgy látja, hogy egy pénzügyi szervezet „tevékenysége vagy mulasztása súlyos” és jogsértő, de érdemes tisztában lenni azzal, hogy lehetőségei kimerülnek abban, hogy jelentést készít, ajánlásokat fogalmaz meg, közvetít a sértettek és a bankok között, esetleg törvénymódosítást javasol.

A rendelet a hivatal mozgásterét egyébként is szűkre szabja azzal, hogy kimondja, hivatalból indított eljárás „a tevékenység vagy mulasztás bekövetkezésétől számított három éves jogvesztõ határidőn belül indítható”, más esetekben viszont csak az „egy éven belül keletkezett jogsérelem miatt” kezdeményezhető az eljárás.

Akár a három, akár az egyéves határidővel számolunk, a 2010 előtti ügyeket a biztos nem bolygathatja. A devizahitelesek, akik jellemzően 2004-2008 között adósodtak el, emiatt túl sok segítségre nem számíthatnak, a devizahitelezés semmisé tétele vagy visszacsinálása tehát az új ombudsmannak sem fog menni.

Self made civil

Doubravszky György
Doubravszky György

Az ötvenhez közelítő Doubravszky életrajza szerint a rendszerváltáskor indította el családi vállalkozását, ami üzleti könyvek kiadásával foglalkozik. A Bagolyvár Könyvkiadó százötvennél is több könyvet árul, ezek nagy része üzletvitellel, életvezetéssel, pénzügyekkel és MLM-hálózatok építésével foglalkozik. A cég egyébként az Opten adatbázisa szerint sikeres, tavaly 14 millió forintos adózott eredményt mutatott ki.

Doubravszky eddigi pályafutása előfeltétele is volt új ombudsmani teendőinek. A vitás ügyek kivizsgálásán és az ajánlások megfogalmazásán túl ugyanis a biztosnak a lakosság pénzügyi kultúrájának a fejlesztése is feladata lesz. A poszt létrehozásáról szóló novemberi törvény szerint ombudsman minden 35 évnél idősebb felsőfokú végzettségű állampolgár lehet „aki a pénzügyi ismeretek és kultúra terjesztésének területén kiemelkedő elméleti tudással vagy szakmai gyakorlattal rendelkezik...”

Doubravszky, a sikerkalauz

A műszaki gépészmérnöki karán diplomát szerző Doubravszky pénzügyi és életvezetési tapasztalatait elsősorban könyves múltjából hozhatja. Webáruháza bestseller listáján olyan könyveket találunk, mint A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása vagy A milliomos elme titkai vagy A gondolkozz és gazdagodj vagy A 45 másodperces prezentáció, amely megváltoztatja az életedet.

Az ombudsmani pályázat egy másik kritériumot is megfogalmaz. Eszerint a hivatal vezetőjével szemben elvárás, hogy legyenek jelentős tapasztalatai „a pénzügyi termékek fogyasztóinak állampolgári jogait érintő eljárások lefolytatásában, felügyeletében vagy tudományos elméletében”.

Tudományos munkára utaló jeleket ugyan nem találtunk, de Doubravszky civil jogvédő aktivitása megkérdőjelezhetetlen. Már 2006-ban szakmai vitára hívta ki Kóka János gazdasági minisztert, mert szerinte a pénzügyi ismeretek akkor elindított oktatási koncepciója téves volt, nem pénzügyekre tanított, hanem tőzsdézésre ösztönzött.

Évekkel később vált ismét aktív közéleti szereplővé, mint egy rádióinterjúban utalt arra, hogy a saját devizahitele miatti kényszer vitte arra – ezek szerint nem olvasta eleget a Bagolyvár-könyveket –, hogy 2011-ben megalapítsa a Hiteltársulást, ami olcsó forinthitelekre akarta váltani a fizetőképes lakossági devizahiteleket. A kezdeményezés viszonylag népszerű volt, de sikertelen. Összesen harmincezer devizahiteles jelentkezett, de egyetlen bank sem akadt, amelyik a szükséges 350 milliárdnyi, alacsony kamatozású forinthitellel kiváltotta volna a jelentkezők devizahitelét.

Szívek találkozása

Doubravszky ekkor került közel a nemzetgazdasági miniszterhez, mondják forrásaink. Miután a Hiteltársulás egyetlen partner bankot sem talált, felmerült „egy magyar érdekeket képviselő civil-állami bank alapítása”. Ahogy a nemzetgazdasági tárca ügyeit ismerő, névtelenséget kérő forrásunk fogalmazott, lényegében „az utcáról sétált be” a tárcavezetőhöz a Webbank-ötlettel.

A kezdeményezés lényege, hogy a devizahitelek leváltásához szükséges olcsó forinthiteleket egy olcsón működő, állami támogatással induló, csak a neten elérhető fapados bank ossza szét. A kezdeményezés honlapján az ügyről annyit tudhatunk meg, hogy „a szervezők négy alkalommal tárgyaltak Matolcsy György gazdasági miniszterrel, miközben 3600 magánszemély 24 milliárd forint megtakarítással, és 2000 vállalkozó 72 milliárd forint éves forgalommal regisztrált”.

A Matolcsy és Doubravszky közötti szakmai kapcsolatot a személyes szimpátia is erősítheti, mondják többen is. Erre nem csak a webbank-tárgyalások és a kinevezés utalhat, hanem az is, hogy Doubravszky másik cégét, a 2008-ban bejegyzett folyóirat kiadással foglalkozó Pénzmágnes Kiadó Kft.-t idén májusban az igencsak matolcsystán hangzó Magyar Észjárás Központ Kft.-ra keresztelte át. A lelkesedés és a szimpátia azonban egyelőre kevés, a webbank most külföldről próbál forrásokat bevonni, közben pedig tovább tárgyal az NGM-mel az előfinanszírozás lehetőségeiről.

A pénzügyi biztos feladatairól, a hivatal létszámáról és jövő évi költségvetéséről, illetve a webbankról is küldtünk kérdéseket az NGM-nek, ahol azt kérték, hogy január közepén térjünk vissza az ügyre, mert még az egész annyira új, hogy nincsenek pontos válaszaik.