Negyedévente tudunk tízezret félretenni

2012.10.03. 00:05

Meglepő eredményre vezetett az a felmérés, amelyet a CIB készített a rendszeres megtakarítást kínáló Malacpersely szolgáltatást igénybe vevő majdnem százezer ügyfele körében. Az elemzést megelőzően arra számítottak, hogy a takarékoskodók között többségben vannak az idősek, akik több pénzt tesznek félre, valamint fegyelmezettebben és gyakrabban takarítanak meg.

Ezzel szemben a statisztika azt mutatta, hogy a számlatulajdonosaik majdnem egyharmada 35 év alatti, több mint fele 45 év alatti. Főleg a pályakezdő korosztályban, a 27-35 évesek próbálkoznak rendszeresen félretenni: Malacpersely-ügyfeleik több mint negyede ebbe a korosztályba tartozik (miközben a banknál folyószámlával rendelkezők között 20 százalék alatt van az arányuk). Ez a korcsoport ráadásul elég sok pénzt tud félretenni: havonta átlagosan több mint húszezer forintot spóroltak meg (a számla havi 10 000 forintos megtakarítástól kínál kiemelt kamatot).

Az is kiderült viszont, hogy az idősebbek fegyelmezettebben tudnak takarékoskodni: a 65 év fölötti számlatulajdonosok nagyjából ötöde az év minden hónapjában félre tudott tenni ennyi pénzt, míg a 14-35 év közötti ügyfeleknél csak 11-12 százalék volt ez az arány. Átlagosan egyébként évente mindössze három olyan hónap van, amikor 10 000 forintot meghaladó befizetés érkezett ezekre a számlákra. Tehát még azok is, akik rendszeres megtakarítást szeretnének, csak negyedévente tudnak ennyi pénzt félretenni.

A CIB egyébként a felmérés adatai ismertető sajtótájékoztatón közölte: a betétekért folyó egyre élesebb versenyben a bankjuk jelentősen növelni tudta a piaci részesedését. Jelenleg már ők kezelik a második legnagyobb lakossági betétállományt, július végén a forint- és hitelalapú betéteik értéke összesen 633 milliárd forint volt, ezzel a piaci részesedésük 10 százalék fölé emelkedett (a múlt év elején még 9 százalék alatt volt). A bank hitel/betét aránya jelenleg 124 százalék, de folyamatosan csökken, hangzott el a sajtótájékoztató. A 2008-as válság kirobbanása előtt ez a mutató még 170 százalék fölött volt.