Miből lesznek itt új megtakarítások?

2012.10.03. 12:18

Az, hogy augusztus után szeptemberben is az alapkamat csökkentéséről döntött a jegybank monetáris tanácsa, Bába Ágnes, a K&H vezérigazgató-helyettese szerint „önmagában nem elegendő a gazdaság problémáinak orvoslására” – olvasható a bank által szerdán kiadott közleményben. A K&H ugyanakkor arra számít, hogy a csökkenő kamatkörnyezet a megtakarítások piacára hozhat friss forrásokat.

Bába Ágnes a kamatcsökkentés kapcsán megjegyezte: az év eleji áfaemelés, az energiaárak növekedése és a forintárfolyam jelentős változásai miatt növekvő inflációs nyomás alakult ki Magyarországon. Bár a forint kilengései nyárra lecsendesedtek, a többi negatív hatás kompenzálására ez nem volt elegendő.

A jegybanki alapkamat csökkentése a bankbetétek kamatai is lejjebb viszi. Ebben a helyzetben a befektetők további kamatcsökkentésre számítva keresik a még elérhető magasabb kamatozású termékeket. A K&H vezetője szerint az ilyen időszakokban a tartós betéti és befektetési, valamint a nyugdíj-előtakarékossági számlára helyezett betétek és értékpapírok népszerűek.

A betéti kamatokat a pénzintézetek a mindenkori pénzpiaci viszonyokhoz igazítják, ami jelen esetben erős banki kamatversenyt valószínűsít. A folyamat eredménye lehet, hogy csökken a felelőtlenül magas árazású termékek kínálata és előtérbe kerül a bizalom kérdése egy-egy befektetési döntés kapcsán, vélekedik a szakember.