Rosszabb a kedvünk, mint tavasszal

2012.10.04. 14:06
A Komplex Fogyasztói Bizalom Index (FBI) értéke 6 ponttal csökkent a második negyedévhez képest: szeptemberben a mutató 126,8 ponton állt, megközelítette a 2012 márciusi, 125,3 pontos szintet - közölte a GfK Hungária Piackutató Intézet csütörtökön.

A tovább romló várakozások alapján Magyarországon tíz megkérdezettből kilencen a fogyasztói árak további emelkedésére számítanak, és minden második válaszadó a munkanélküliek számának növekedését várja.

A következő 12 hónapra az átlagos inflációs várakozás 11 százalék, a júniusi 87 százalékkal szemben most 93 százalék számít az árak növekedésére.

A munkanélküliség alakulásával kapcsolatos vélekedések 2012 szeptemberében hasonló képet mutattak, mint az előző negyedévben: a lakosság közel fele, 49 százaléka számít a munkanélküliség növekedésére, ez az arány a megelőző három hónapban 50 százalék volt.

A hitelfelvételi kedv sem nőtt júniushoz képest: a lakosság 27 százaléka gondolja úgy, hogy most nem alkalmas az idő kölcsön felvételére. Tízből heten pedig úgy nyilatkoztak, hogy soha nem vennének fel hitelt.

A megtakarításokkal kapcsolatban a válaszadók 38 százaléka bizonytalan annak a kérdésnek az eldöntésében, hogy felhasználja-e  megtakarításait egy korábban tervezett vásárlásra, míg 21 százalék szerint most egyáltalán nem érdemes nagyobb háztartási eszközt vásárolni.

A komplex mutató résztét képező Fogyasztói Várakozások Indexe mintegy 10 pontos csökkenéssel jelenleg 142,1 ponton áll, a Vásárlási Hajlandóság Index (VHI) 1 ponttal csökkent, 2012 szeptemberében 109,8 ponton áll.