Megjelent a világ első biobankkártyája

2012.10.05. 13:02

A Gemalto, vezető digitális biztonsági rendszerek fejlesztője és a Raiffeisen Bank, elérhetővé tette a világ első bio alapanyagú bankkártyáját az osztrák ügyfelek részére. A Visa Europe ugyanis engedélyezte EMV típusú kártyáinak bioalapanyagból való elkészítését.

Az ügyfelek a bio kártya választásával a Raiffeisen zöld programját (Raiffeisen Climate Protection Initiative) támogathatják. A kártya kukoricából kivonható természetes alapanyag felhasználásával készül. Ez az anyag könnyen újrahasznosítható, komposztálása nem igényel nagy ipari beavatkozást, és csökkenti a termék elkészülési folyamatának ökológiai lábnyomát.

A bio kártya a Raiffeisen átfogó környezetvédelmi projektjének része, amelynek célja a termékkészítésbe fektetett energia hatékonyságának maximalizálása, a megújuló források használatának támogatása, ezáltal ökológiai hozzáadott-értékkel rendelkező pénzügyi eszközök előállítása.

Az EMV egy olyan globális szabvány, amely a chip-alapú, más néven „okoskártyák” tulajdonságait szabályozza. A szabványt a kártyák, olvasókészülékek kompatibilitási problémáinak elkerülése érdekében vezették be. Az okoskártyák támogatják a mobil és egyéb fizetési módokat.

A kártyák, melyek a Gemalto Clarista elnevezésű fizetési megoldásai közé tartoznak, előre fizetett (prepaid) kártyák, vagyis olyan alternatív készpénz-helyettesítő eszközök, melyeket akár nem banki ügyfelek is használhatnak. Fiatalok, BAR-listások számára jelent készpénzhelyettesítő megoldást, itthon azonban jellemzően ajándékkártyák formájában alkalmazzák.