Tudatos és tájékozott fogyasztók kellenek

2012.10.06. 13:08 Módosítva: 2012.10.06. 13:08

Simor András a Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint hosszú távú gondolkodásra és összefogásra van szükség a lakossági pénzügyi szolgáltatásoknál. Az utóbbi évek főbb tendenciáit összefoglalva elmondta, hogy agresszív verseny bontakozott ki a lakossági pénzügyi szolgáltatások piacán, ez nem annyira az árakban jelentkezett, mint inkább a fogyasztókra "tolt" kockázatokban.

A válság hatására fokozottabban figyelnek a hatóságok a lakosság érdekeire, de aki nem akarja magát megvédeni, azt más sem tudja megvédeni. Az elnök szerint fontos, hogy a fogyasztó tudja, mit vásárol. Ellenkező esetben veszteség keletkezik, nemcsak a vásárlónál, hanem a termék értékesítőjénél is, hiszen a boldogtalan fogyasztó egy idő után elhagyja szolgáltatóját.

A pénzügyi szolgáltatásokkal összefüggésben hosszú távú tanulási folyamatra van szükség, és bár az idő pénz, de amit ebbe a folyamatba fektet az ország, az még mindig sokkal kevesebb, mint amit egy válság során el lehet veszíteni, azért, mert nem voltak tisztában a fogyasztók azzal, hogy milyen pénzügyi terméket vásároltak. A tanulási folyamatban össze kell fognia az állami, a pénzügyi és a civil szférának.

A jegybankelnök szerint Magyarországon magas a kézpénzfizetés aránya, ami nagyon költséges. Korábban évi nyolcmilliárd forintot emésztett fel a készpénzkibocsátás és -forgalmazás, az 1-2 forintos érmék kivonásával és a 100-200 forintos érmék bevezetésével ez a kiadás négymilliárdra csökkent, de nemzetközi összehasonlításban még mindig nagyon magas.

Azzal kapcsolatban, hogy a sárga csekken történő befizetések költségét a használók fizessék-e meg, közölte: tudomásul kell venni, hogy a sárga csekkek kezelése is pénzbe kerül, tehát valakinek ki kell fizetnie, és csak az a kérdés, hogy az fizessen, aki használja, vagy át lehet-e hárítani másokra ezt a költséget.

Az MNB elnöke beszélt arról is, hogy jelenleg a felmérések szerint az emberek jelentős része nincs tisztában az alapvető pénzügyi folyamatokkal, nem nyitott az új ismeretekre, és érthető, de mégis káros jelenség az is, hogy a lakosság jelentős hányada rövid távon gondolkodik, egyszerűen csak szeretné kihúzni a hónap végéig.

Jelenleg nem kötelező a pénzügyi, gazdasági ismeretek oktatása az iskolákban, de az MNB által támogatott Pénziránytű Alapítvány Simor szerint számos oktatóprogramot dolgozott ki erre. A jegybankelnök a történelemtanárok 22. országos konferenciájának nyitó előadásán beszélt.