Hová öntik a pénzüket a magyarok?

2012.10.09. 12:17

A befektetési alappiacon hazánkban egyetlen eszközkategóriát kivéve az alapokat inkább a tőkekivonás jellemezte idén, a kivételt az abszolút hozamú alapok jelentették. Például az OTP alapjai közül az OTP Emda alapba 3 milliárd forint, míg az OTP Supra alapba 12 milliárd forint friss tőke áramlott be.

Az OTP Supra 2008 májusában indult, az elmúlt három évben évesítve 30 százalék feletti teljesítményt nyújtott, és ebben az évben is megközelítették ezt a nominális hozamot. A múlt év végi leminősítések miatt a devizás magyar kötvények hozama a forintos hozamok fölé emelkedett, amiben az OTP jó beszállási lehetőséget látott. Nem is tévedtek: a jó időzítés miatt ezek ebben az évben kétszámjegyű hozamot hoztak – mondta el Szalma Csaba, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója.

Több devizapiaci pozíciót is felvett az alap az év közben, fedezeti céllal dollár pozíciót nyitottak ki, amivel az év első felében látott kötvénypiaci visszaesések hatását mérsékelni lehetett. A másik kedvenc devizapár az EUR/CHF volt, amelyben alapvetően az emelkedésre játszik az alap

Az Emda hasonló időtávon közel 25 százalékos hozamot tudott hozni, Büki András befektetési igazgató szerint a számítása a 2012-es esztendővel kapcsolatban többségében bejött. A devizás kötvények véleménye szerint is nagyon jó lehetőséget nyújtottak, nagyon szép hozamokat lehetett itt elérni. Szintén kétszámjegyű teljesítményt lehetett elérni banki eszközökkel, akár kötvényekkel, akár részvényekkel. Egyedül abban volt meglepetés 2012-ben, hogy a részvénypiacokon inkább a megnyugvás jelei látszódtak, sokkal kevésbé volt oldalazó mozgás.

Büki András szerint viszont egy korrekció mindenképpen érik a piacokon, amire fel kell majd készülni. A szakértő szerint a piacokon megfigyelhető túlzott optimizmus alább fog hagyni, egy hitelleépítési időszak közepén tartunk, a jegybankok többlet likviditása nem lesz elegendő, amit egy idő után a befektetők is be fognak látni. A következő időszakban szerinte nem elsősorban Amerikára kell figyelni, hanem Kínára, ahol a lassulás veszélyekkel fenyeget.

Az OTP Alapkezelő az elmúlt évek tapasztalatai alapján úgy döntött, hogy az abszolút hozamú stratégiákat átcsomagolja, és a szélesebb lakossági közönség számára is elérhetővé teszik, nemcsak a magasabb kockázatot vállaló prémium- és privátbanki ügyfelek számára. Az OTP Szinergia Alap 6 alapot válogat össze egy kosárba, és hogy a lakossági ügyfelek védelemben is részesüljenek, ezért az alap tőkevédett és a zárt futamidő (3,5 év) alatt összességében 8 százalékos hozamot garantál. Az alap jegyzése már lejárt, összességében 2,2 milliárd forint gyűlt össze. A hónap végén indul a Szinergia II. Alap jegyzése, ezt egészen év végéig lehet jegyezni, hasonló struktúra szerint fog működni, annyi különbséggel, hogy 8 egyedi stratégiát fognak becsomagolni – mondta el Gáti László, az OTP Alapkezelő marketing és értékesítési igazgatója.