Hatalmasat nyert a dión Klapka György

2013.01.02. 13:14 Módosítva: 2013.01.02. 13:15

Néhány hét alatt 61 millió forintos nyereséget hozott Klapka Györgynek a dió, köszönhetően a karácsony előtt megélénkült forgalomnak, írja a Bors. A korábban az arannyal kapcsolatos üzletei révén ismert Klapka diós befektetéséről az Index számolt be először még tavaly októberben. Akkor elmondta, hogy tizennyolc év és egymilliárd forint kellett ahhoz, hogy létrehozza az ország legmodernebb dióültetvényét.

Klapka György a Borsnak azt mondta: már szeptemberben megjelentek a dióval a piacon, „azt pedig tudni kell, hogy a biznisz kilencven százaléka karácsony előtt bonyolódik le”. Hozzátette, hogy most is van jelentős raktárkészletük, „pár tonna pucolt diónk egy jeges kőházban, ami akár nyolc hónapig eláll”. Karácsony előtt hatvan tonna diót adtak el, amiért 210 ezer eurót, vagyis nagyjából hatvanegymillió forintot kaptak.

„A diótermelés sincs ingyen, körülbelül húszmillió forintot tesz ki az éves rezsink. A többi már haszon, de ezt is forgatom: vagy a többi vállalkozásomba, vagy antik dolgokba fektetem” – mondta a lapnak. Elismerte ugyanakkor, hogy nem mind arany, amihez nyúlt, tíz üzletéből általában hat nem sikerül – nagy,  félév alatt másfél millió dolláros kára volt például romániai liszt- és cukorüzleteken –, ezek veszteségét a többi négynek kell behoznia.