Kispénzű kínaiakat is örömmel látunk

2013.01.02. 15:54 Módosítva: 2013.01.02. 20:18

Közzétették az államkötvény-vásárlóknak letelepedési engedélyt kínáló törvényhez szánt nemzetgazdasági miniszteri rendelet tervezetét a „letelepedési államkötvényekről”. A kormány.hu-n megjelent tervezetből kiderül, hogy azok az unión kívüli külföldiek kapnak gyorsan letelepedési jogot, akik ötéves speciális letelepedési államkötvényt vesznek legalább 250 ezer euró (hozzávetőleg 70 millió forint értékben).

Ez bár még csak tervezet, jó eséllyel komoly módosítás már nem várható, hiszen a kormány villámtempójának köszönhetően két napot hagyott az egész véleményezésére.

A kormány szerint kínai ösztönzésre születő, a külföldiek letelepedésének megágyazó, Rogán-féle törvénymódosítást már tavaly elfogadták. Az eredeti javaslat akkor még annyit finomodott, hogy nem egyből letelepedési engedélyt vásárolnának maguknak az állampapírral az érintettek, hanem először csak tartózkodásit, majd fél év múlva kapnák meg a letelepedésit is.

Az Index kérdésére, hogy milyen megalapozó tanulmány alapján döntöttek e forma mellett, és hogy hány unión kívüli letelepedő érkezését várhatjuk, az NGM annyit válaszolt, hogy „a kormány nemzetközi példák és tapasztalatok alapján dolgozta ki a »befektetői letelepedés« jogintézményét”, várható érdeklődést pedig nem becsültek.

Arra a kérdésünkre, hogy miért egyszerű állampapír-vásárláshoz kötik a letelepedést, és miért nem a külföldön megszokott, egyébként is hosszú elköteleződést jelentő működőtőke-beruházásokhoz, azt mondták, hogy a válság felértékelte a relatíve kis befektetőktől érkező pénzeket is.