A Gyulai Húskombinát menthetetlen

2013.01.07. 07:32

Egy-két héten belül megalakul Gyulán az az önkormányzati tulajdonú húsipari cég, amely a tervek szerint megszerzi a Gyulai Húskombinátot, megvásárolja az ellehetetlenített társaság vagyontárgyait és javait, és megmenti a száznegyvennégy éves múltra visszatekintő gyulai húskultúrát – közölte Görgényi Ernő, Gyula polgármestere a Magyar Hírlappal.

A napilap hétfői száma ismerteti, hogy az új cégbe a környékbeli termelőket is bevonja az önkormányzat. Gyula városa újjászervezi a húsipart, megmenti a munkahelyeket, és saját kezébe veszi az egyébként menthetetlen helyi húskombinátot. Az állam korábban milliárdos nagyságrendű támogatást adott a gyulai, pápai és kaposvári önkormányzatoknak arra, hogy települési tulajdonú cégeket alapítsanak, amelyek továbbviszik a húsipari vállalkozásokat.

A gyulai húsipar napokon belül várható újraszervezésére utal egyébként, hogy a vidékfejlesztési tárca meghívója szerint hétfőn, azaz ma, Gyulára látogat Budai Gyula, a minisztérium államtitkára, aki feladatául kapta a húsipari cégek megmentését. A gyulaihoz hasonlóan megsegített pápai önkormányzat már meg is alapította a helyi cégét.

"A Gyulai Húskombinát sajnos menthetetlen. A társaság felszámolás alatt áll, és olyan mértékű tartozást halmozott fel, amely szinte kezelhetetlen. A felszámolás során törölni fogják a cégnyilvántartásból a Gyulai Húskombinátot, értékesítik a cég vagyontárgyait, nagy értékű gépeit, immateriális javait" - mondta a lapnak Görgényi Ernő. Ismertette, egy tavaly decemberi kormányhatározat 1,8 milliárd forintos támogatásban részesítette a várost, a feladatai biztonságos finanszírozása érdekében - közölte a polgármester.

A Magyar Hírlap úgy értesült, hogy több mint 4,8 milliárd forintos adóssága van a Gyulai Húskombinátnak, hatvanhat hitelezőnek tartozik a társaság. Információik szerint a jelenlegi felszámolót is lecserélik.