Betiltották a magyar marhát Belorussziában

2013.01.08. 13:39

A fehérorosz állatorvosi szolgálat betiltotta a Magyarországról származó kérődzők beszállítását. Döntését a belorusz hatóság azzal indokolta, hogy a hozzájuk érkezett szállítmányban olyan állatokat találtak, amelyek a Schmallenberg-vírus hordozói, írja az agra-net.com.

A Schmallenberg-vírus aaz emberre nem veszélyes, főként a juhokat és a szarvasmarhákat fertőzi meg, vélhetően a szúnyogok terjesztik. A kórokozó hatására vetélés és születési rendellenességek léphetnek fel az állatoknál – nyilatkozta korábban a Spiegelnek Elke Reinking, a Friedrich-Loeffler-Intézet (FLI) szóvivője. Nevét arról a németországi városról kapta, ahol tavaly először azonosították, majd januárban felbukkant Nagy-Britanniában is.

A VM nem tud hivatalos értesítésről

A korlátozás tényét a belorusz fél az illetékes magyar hatósággal eddig sem hivatalos, sem informális formában nem közölte, ilyen tartalmú értesítés a Vidékfejlesztési Minisztériumba nem érkezett.

December közepén a belorusz hatóság arról értesítette a szaktárcát, hogy a Magyarországról Fehéroroszországba szállított 29 tenyészüsző utólagos vizsgálatakor négy esetben a szerológiai vizsgálat pozitív eredményt hozott, azaz az állat a vírussal korábban találkozott. Akkor az illetékes belorusz hatóság az eset kivizsgálását kérte, a levélben importtilalmat nem helyeztek kilátásba.

A magyar állategészségügy a Fehérorosz hatóságnak küldött válaszlevelében jelezte, hogy a kiszállított állatokat a feladás előtt egyedi vérvizsgálatnak vetették alá, amelyek mindegyike negatív eredményt hozott. Az eset tisztázására Kardeván Endre Országos főállatorvos további egyeztetéseket kezdeményez a belorusz főállatorvosnál - olvasható a VM közleményében.

Tavaly már volt egy botrány a Schmallenberg-vírus kapcsán. Tavasszal Fehéroroszország mellett Oroszország is betiltotta az uniúból származó disznókat ezért.