Életveszélyes Némethné ötlete?

2013.01.08. 19:24

Példa nélküli lenne a villamosenergia-piacot szabályozó Energiahivatal és a nukleáris biztonsági hatóság összevonása és súlyosan sértené a Magyarország által elfogadott fontos nemzetközi egyezményeket és irányelveket is Aszódi Attila szerint.

A BME Nukleáris Technikai Intézet igazgatója közleményében fejtette ki aggályait a Németh Lászlóné fejlesztési miniszter által jegyzett kormány-előterjesztéssel kapcsolatban, amely az Országos Atomenergia Hivatal, a Magyar Energia Hivatal (MEH) és a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal (MBFH) összevonását javasolja egyetlen iparszabályozó hatóságba.

"Nem is olyan rég láthattunk példát arra, hova vezethet a nukleáris hatóság függetlenségének hiánya" - írja az atomenergetikai szakértő, aki szerint a fukushimai balesetet követően a korábbiaknál is jelentősebb hangsúlyt kap a nemzetközi nukleáris közösségben a nukleáris biztonsági hatóság függetlenségének biztosítása.

Aszódi szerint az itthon javasolt hatósági összevonás megvalósítása nemcsak a magyar nukleáris létesítmények nemzetközi elfogadtatását veszélyeztetné, de egy új paksi blokk építését is jelentősen megnehezítheti a várható európai ellenállás miatt, ha a magyar hatósági rendszer elvi hibás.

A szakember szerint egy ilyen összevonás súlyosan sértene több, Magyarország által elfogadott nemzetközi egyezményt és irányelvet, ráadásul életveszélyes helyzetet teremthetne, mivel figyelmen kívül hagyná, hogy a nukleáris szakmában a biztonság minden más szemponttal szemben elsőbbséget élvez.

Ez azonban eleve szembenállásba ütközhet az energiahivatal alapfeladatával, a MEH ugyanis az ellátásbiztonságért felel. Egy áramellátási probléma esetén például konfliktus lépne fel a két feladat között, az atomenergia hivatal vezetője ugyanis akkor engedi az atomerőművi egységet elindulni, ha az biztonságos, míg az energiahivatal vezetőjének az áramellátást kellene biztosítania.

"Ha összevonják az energiahivatalt és az atomenergia hivatalt, az új nagyhatóság vezetőjének döntését mi fogja vezérelni: a nukleáris biztonság vagy az áramellátás biztosítása?" - teszi fel a kérdést a szakember.

Korábban a Népszabadságban Lux Iván az atomenergia hivatal korábbi főigazgató-helyettese nukleáris csapásként értékelte nemzeti fejlesztési miniszter által jegyzett kormány-előterjesztést, de az ötletet még Bencsik János fideszes energetikai szakpolitikus is bírálta facebook oldalán. A volt államtitkár szerint az Országos Atomenergia Hivatal beolvasztása a Magyar Energia Hivatal szervezetébe valóban "több, mint szerencsétlen lépés lenne".