Tízéves rekordot döntött Matolcsy

2013.01.08. 16:52 Módosítva: 2013.01.08. 19:28
2012. december hónapjában az államháztartás központi alrendszerének többlete 84,2 milliárd forintban alakult – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Ezek szerint az éves pénzforgalmi szemléletben számolt deficit 607 milliárd forint lett, ami magasabb az eredeti 576 milliárdos előirányzatnál. A Nemzetgazdasági Minisztérium azonban legutóbb egyúttal 671 milliárd forintra emelte az éves előirányzatot, így ehhez képest már kedvezőbb képet fest a költségvetés tavalyi pozíciója.

Az államháztartás éves hiánya 607,5 milliárd forint lett, alacsonyabb a módosított 671,9 milliárdos hiánycélnál.  A Napi Gazdaság szerint tíz éve nem volt ilyen alacsony a deficit. A 84,9 milliárd forintos többlet az NGM gyorstájékoztatója szerint úgy jött össze, hogy a központi költségvetés 119,4 milliárd forintos szufficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 33,2 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig mintegy 2 milliárd forintos deficittel zártak.

A 84,9 milliárdos többlet a korábbi évekhez viszonyítva nem számít kiugró teljesítménynek, a kormány mindezt úgy tudta teljesíteni, hogy év végén még egy nagyobb volumenű pénzszórás is belefért.

Tavaly tehát 12 hónap alatt 607 milliárd forintos hiányt halmozott fel az államháztartás központi alrendszere, írja a Portolio.hu. Mindez azt jelenti, hogy a pénzforgalmi szemléletben számolt, törvényben eredetileg vállalt 576 milliárdos hiányelőirányzatot (az önkormányzatok nélkül) a kormány nem tudta teljesíteni. A gyorstájékoztatóból azonban az is kiderül, hogy ezt az éves hiányelőirányzatot a kormány november óta az eredeti 576 milliárd forintról közel 100 milliárddal 671,9 milliárd forintra emelte.

A módosítást az NGM a legutóbbi (novemberi) gyorstájékoztató óta hajtotta végre. Ezek alapján tehát azt lehet mondani, hogy a kormány a saját maga általá gyorsan megemelt pénzforgalmi hiánycélt teljesítette túl. Pontosabban az államháztartás központi alrendszerének 2012. évi előzetes éves pénzforgalmi hiánya a törvényi módosított 671,9 milliárd forintos előirányzathoz képest 607,5 milliárd forintra teljesült, mely a GDP 2,1 százalékának felel meg.

"A 2012. évi központi alrendszerű pénzforgalmi hiány alakulása jó alapot ad arra, hogy teljesüljön - az ECOFIN Tanács ajánlása és a magyar kormány vállalása szerint a magánnyugdíj-pénztárból átlépők miatti 50,9 milliárd forintos többletbevétellel nem számolva - a kitűzött 2,7 százalékos uniós módszertan szerinti hiánycél. A pontos adatok a 2013. március végén a KSH által az Európai Uniónak hivatalosan megküldött ún. EDP Jelentésben kerülnek publikálásra" - részletezi a tárca.