A kormány megnyerhetetlen háborút vív

2013.01.09. 11:34 Módosítva: 2013.01.09. 11:49

Mi a baj a magyar gazdaságpolitikával? – kérdezi Hamecz István a Heti Válaszban megjelent cikkében, és meglehetősen kritikus írásából kiderül: sok minden. A Járai Zsigmond elnöksége alatt a nemzeti bank igazgatójaként dolgozó közgazdász írásából az derül ki: a legnagyobb baj az, hogy „gazdaságpolitikai értelemben a kormány egy rossz és megnyerhetetlen háborút vív, még ha társadalompolitikailag ügyét helyesnek és igazságosnak is gondolja”.

Márpedig a gazdaságpolitika szokásos eszközei – mint például a fiskális és monetáris politika – hatástalanok maradnak. Ilyen hatástalan lépés lehet szerinte például a kamatcsökkentés, ami ha „nem jár a forint jelentős gyengülésével, segíthet valamennyit, de ennek nem lehet akkora hatása, hogy pótolni tudja a meg nem valósuló beruházásokat”. A beruházások elmaradása egyelőre a legsúlyosabb válságjel, erősíti meg az írása az elmúlt hetekben többször emlegetett súlyos tünetet.

„A radikálisnak mondott gazdaságpolitikai fordulat ellenére az elmúlt évek alaptendenciái változatlanok maradtak: a belföldi kereslet továbbra is a régió egyik leggyengébbje, az exportértékesítéseink a régió átlagán felüliek [...] A belföldi keresleten belül mind a fogyasztás, mind a beruházás gyenge a régiós összevetésben, de a különbség döntő részét az évek óta extrém kismértékű beruházási tevékenység adja” – írja.

Hogy a beruházások elmaradásának mi az oka? Vállalati szereplők véleményét idézve írja le a kormánnyal szemben az elmúlt két és félévben számtalanszor megfogalmazott kifogást: „ma Magyarországon az első számú megoldandó probléma a kiszámíthatatlan gazdaságpolitika, a második a jogbizonytalanság”, és ezek a problémák „teljes összhangban vannak a beruházások csekély mennyiségével, hiszen egy ilyen helyzetértékelés esetén nem várható hosszú távú elköteleződés”. Márpedig „ebben a világban a siker hite sikert szülhet, míg a kudarc szele önbeteljesítő jóslatként okozhatja a kudarcot”.

Hamecz szerint a kormány kevés figyelmet fordít ezekre a problémákra, közben viszont „a klasszikus gazdaságpolitikai eszközök hatókörét mindenáron bővíteni szeretné. Pedig a fiskális politikának ma már amúgy sincs igazi mozgástere, a 2011-es nagy lazítás hatástalansága – amit a nyugdíjvagyon visszaállamosítása tett lehetővé – e tekintetben intő példa lehet”.

A kamatcsökkentéssel felpörgetni tervezett gazdaságról szóló tervek hatása könnyen fordított lehet, „ha a forint esetleges leértékelődése miatt a monetáris politika tényleges hatása a kamatcsökkentés ellenére is megszorítóba válthat át. A meglóduló infláció ugyanis értéktelenné teszi a jövedelmeket, s így ez tovább veti vissza a fogyasztást”.

És hogy mit lehet tenni Hamecz szerint? „A görcsös akarás helyet kellene hogy adjon a bizalomnak (...) Egyszerű, kiszámítható, átlátható szabályokra és jogbiztonságra van szükség”, és írását egy Rejtő Jenő-i képpel zárja: „Nem lehet minden pofon mellé egy forgalmi rendőrt állítani. Ugyanígy nem lehet minden gazdaságpolitikai lépéshez külön értelmező kéziszótárt mellékelni”.

Aranyköpések

Könyv az életünkről, mindennapjainkról, azok nehézségeiről 14 kortárs író egy inspiráló novelláskötetben

MEGVESZEM

NÖVEKEDÉSRŐL ÉS EGYENSÚLYRÓL

Legyen ott ön is!