Választási ajándékot kapnak a nyugdíjasok

2013.01.10. 10:19 Módosítva: 2013.01.10. 11:20

Valóban kapnak plusz juttatást a nyugdíjasok – erősítette meg a kormányközeli Magyar Nemzet csütörtökön az Index szerdai értesülését. Azonban a kormány állítólag nem rendszeres, hanem csak egyszeri, ez év végi, történetesen nem sokkal a választások előttre időzített „kompenzáció” kifizetését tervezi.

A Magyar Nemzetnek sikerült beszélnie egy, „az Orbán Viktor miniszterelnök és a kabinet terveit ismerő forrással”, akitől megtudták: „a kormány a nyugdíjak reálértékének megőrzésére tett ígéretet, s ezt meg is tartotta, de az is elképzelhető, hogy ennél többre is futja majd”. Rendszeres 13. havi nyugdíj azonban nem lesz, csak „egyszeri kompenzáció”.

Mint szerdán megírtuk, a plusz nyugdíjak kifizetésével kapcsolatos tervezet előkészítésére, a szükséges háttérszámítások elkészítésére a Magyar Államkincstárat már fel is kérte a kormány. A választási kampányra tervezett extrajuttatás tudomásunk szerint abban térhet el az MSZP által korábban bevezetett rendszertől, hogy nem pénzben, hanem a mostani állami cafeteria-elemek valamelyikében, például Szép-kártyán vagy Erzsébet utalványon kapnák meg a nyugdíjasok.

Cikkünk megjelenése után az államkincstár közölte, hogy ilyen felkérés nem volt, az ügyben inkább az NGM-et kérdezzük; innen azt a választ kaptuk, hogy a 2013-as költségvetésben ilyen tétel nem szerepel. Ugyanakkor Barcza György, a kormányhoz közelállónak mondott Századvég Gazdaságkutató vezető elemzője azt mondta: a költségvetésben van mozgástér a 13. havi nyugdíj kifizetésére. Úgy tudjuk, az az elképzelés is felmerült, hogy a 13. havi nyugdíj külön kifizetés formájában ugyan csak egyszer lesz folyósítva, viszont 2014-től az összeg vagy annak egy része beépül majd az alapnyugdíjba.