Matolcsy: A világunk nem normális

2013.01.10. 10:53 Módosítva: 2013.01.10. 11:10

A mai döntések a felvilágosodás hagyományaira épülnek, arra, hogy az ember racionális lény, döntéseit az ésszerűség alapján hozza. Ez azonban teljes tévedés, „elméletileg sem képzelhető el kiszámítható döntés” – írja Matolcsy György szokásos Heti Válasz-cikkében csütörtökön az általa legújabban olvasott könyv, a Positive Linking apropóján. „Világunk nem ésszerű, nem normális, döntéseink hatásai nem számíthatók ki előre, ezért nem hozhatunk racionális döntéseket” – írja.

Érvelése ezúttal azért különösen fontos, mert a kormány gazdaságpolitikáját és őt magát is a legtöbbször a kiszámíthatatlansága miatt támadták, kritizálták. Legutóbb, épp egy napja, és szintén a Heti Válasz hasábjain Hamecz István, az MNB korábbi igazgatója tette ezt, aki azt írta: ma Magyarországon az első számú megoldandó probléma a kiszámíthatatlan gazdaságpolitika, a második a jogbizonytalanság. Matolcsy viszont, különös módon, nemrég, egy decemberi parlamenti bizottsági ülésen még kiszámíthatónak mondta azt, amit csinál.

Visszatérve a mostani írására: az alapjául szolgáló könyvben a brit szerző, aki korábban „bizonyította [...] a siker ritka, a kudarc tömeges”, most arról ír, hogy a globális közösségi hálók korában új segítséget kapunk a döntéseinkhez. Kellenek is ezek a segítségek, hiszen a kormányok és vállalatok hagyományos gazdasági gondolkodása „hibás, ezért rendre kudarcot vallanak: jönnek a válságok és a vállalati csődök”. Ez persze rossz, de van megoldás: „szakítani kell a világ hagyományos racionális felfogásával: a többi emberre, vállalatra kell figyelni, nem a közgazdasági tankönyvekre”.

A kormány ezt tette, mert a válság előtt racionálisnak látszó döntésekről – például alacsony kamatra devizahitelt felvenni – kiderült: „katasztrofálisnak bizonyultak a válság utáni új korszakban, amikor megszűnt az olcsó és bőséges hitel”. Persze ezek „az állam, a vállalat és a család számára később drámaian hibásnak bizonyult döntések” valakiknek jók voltak. Igen, a bankoknak, a pénzügyi befektetőknek – akiket Matolcsy nemrég lekalózozott –, és persze az akkori kormányoknak. Akkor sokan „cinkelt kártyákkal játszottak”, ami eltorzította a racionálisnak hitt döntéseket. De ennek vége, szerencsére: „Magyarországon ma már tömegesen hozunk jó döntéseket”.