Megtalálta Matolcsy a forintgyengülés okát

2013.01.14. 11:46

Újra spekulálnak a forint ellen – ezzel a címmel adott ki közleményt hétfőn a nemzetgazdasági tárca. A minisztérium kommunikációs titkársága által aláírt sajtóanyag felidézi: „Az elmúlt hét keddjén Nouriel Roubini, a világ egyik legbefolyásosabb pénzügyi elemzője, szokásos hírlevelének előfizetői részére a következő befektetői tanácsot küldte: »Amíg Magyarország kormánya alá nem írja az új IMF megállapodást, addig a forint shortolását javasoljuk.« Vagyis ezzel a mondattal jelezte, hogy a befektetőknek a forint gyengülésére kell játszaniuk” – magyarázza az NGM.

A csütörtökön megindult árfolyamesés alapján úgy tűnik, hogy a spekulánsok megfogadták Roubini tanácsát és a szerdai felkészülés után megkezdték a forint elleni támadást.

Egyértelművé vált tehát, hogy nem a nemzetgazdasági miniszter cikke miatt gyengül a hét közepe óta a forint, hanem – ahogy az a spekulánsokra oly jellemző – ők csupán egy ürügyet kerestek, ami mögé elrejthették támadásukat, közölte az NGM.

A minisztérium arra utalt, hogy a forint múlt csütörtökön kezdett mélyrepülésbe, miután napvilágot látott Matolcsy György szokásos Heti Válasz-cikke, amiben a kiszámíthatatlansága miatt sokat kritizálz miniszter nemcsak arról írt, hogy a világ nem normális, hanem arról is, hogy hiba volt a 2000-es évek elején túl erősen tartani a forint árfolyamát. A piaci elemzők szerint a befektetők ezt üzenetként értékelték, és arra számítanak, hogy az MNB élére esélyesnek tartott Matolcsy a forint gyengítésére készül.

Sokan ezzel magyarázzák – de az NGM nem! –, hogy a múlt csütörtökön még 289-290 forint közötti euróárfolyam hét délelőtt már 298 forint fölött volt, ami héthavi forintmélypontnak felel meg, míg a svájci frank 244 forint fölé drágult, ami egy éve nem látott szintet jelent.

forint.png

A portfolio.hu szerint a forint gyengülése semmiképpen sem azért történt, mert egy nem különösebben jelentős szereplő anyagában megjelenő ajánlásra a piac egyhetes késéssel ennyire szélsőségesen reagált. Roubini Global Economics régióval foglalkozó elemzőcsapata január 3-án jelentette meg részletes anyagát Magyarországról, "Magyarország kilátásai: nekivág egyedül" címmel. A szakértők ebben úgy fogalmaznak, hogy a kormány jelentős megszorító csomagjai visszafogják a belföldi keresletet és ezáltal a magyar gazdaságot. A kiszámíthatatlan gazdaságpolitikából fakadó bizonytalanság felerősödése mindenképpen megdrágítja az ország forrásbevonási költségét és csökkenti a 2013-as fellendüléssel kapcsolatos reményeket - fejtették ki az év elején lesújtó véleményüket az elemzők.

Az RGE közgazdászai egyúttal azt vetítették előre, hogy a kormány megpróbálja bevonni mind a belföldi, mind a nemzetközi piacokon a szükséges forrást az adósság finanszírozásához és ezzel megpróbálja elkerülni az IMF-megállapodást a 2014-es parlamenti választások előtt. Esetleges további leminősítések, és/vagy a kockázati étvágyban bekövetkező fordulat azonban arra kényszeríthetik a miniszterelnököt, hogy korábban letegye a fegyvert és engedjen az IMF-nek - idézi fel az elemzést a portfolio.hu.