Európa sereghajtói közé zuhantunk

2013.01.16. 09:28 Módosítva: 2013.01.16. 09:36
Novemberben az ipari termelés 6,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, közölte szerdán a KSH a végleges adatot. A visszaesésben – a magas bázis hatásán túl – elsősorban a fűtésigény, a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet további csökkenése játszott szerepet, amit csak kismértékben ellensúlyozott a járműgyártásban regisztrált termelésbővülés. Az NGM a nemzetközi trendekkel magyarázza a hároméves mélypontot jelentő adatot, miközben az európai uniós rangsor utolsó előtti helyén van a magyar ipar.

A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel. A termelés az év első tizenegy hónapjában 1,5 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index novemberben 0,1 százalékkal mérséklődött, olvasható a KSH közleményében. A mostani adat alig tér el a korábban közölt előzetes statisztikától (abban 7 százalékos éves visszaesés szerepelt), ami azt jelenti, hogy három éve, 2009 decembere óta nem látott mélyponton az ipari teljesítmény.

Bezzeg a szlovákok

Az Eurostat éves adatsorából (pdf, angolul) kiderül: az unióban a magyar ipar a harmadik legrosszabb éves teljesítményt produkálta novemberben. Az olasz ipari termelés visszaesése 7,6, míg a spanyolé 7,2 százalékos volt, a magyar adatnál kicsivel lett jobb az ír és a cseh mutató 6,6 és 6,2 százalékos visszaeséssel. A térség országai közül a románok csak 1,5, a lengyelek 1,8, a szlovénok 3,7 százalékos visszaesét produkáltak, míg a szlovák ipar az előzetes adatok szerint 5,2 százalékkal nőtt. Az Európai Unió ipara átlagosan 3,3 százalékkal esett vissza, fele annyival, mint a magyar. Az NGM az adatot úgy kommentálta, hogy nemzetközi trendeknek megfelelő volt az ipari teljesítmény csökkenése.

A KSH adataiból kiderül: az ipari export tavaly az első tizenegy hónapban 0,2, míg novemberben 4,9 százalékkal csökkent éves összevetésben. Novemberben a feldolgozóipar exportértékesítésének felét adó két alág közül a közel egyharmad súlyú járműgyártás kivitele 12,1 százalékkal nőtt. Ezzel szemben a másik meghatározó alág, a feldolgozóipari exportban több mint egyötöd súlyt képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártás exportvolumene jelentősen, 26,8 százalékkal visszaesett.

Az ipar belföldi értékesítése január–novemberben 3,7, novemberben 12 százalékkal alacsonyabb volt a 2011 azonos időszakinál. A feldolgozóipar belföldi eladásai novemberben 7,7 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2012 novemberében a feldolgozóipar termelése 6,4, a csekély súlyú bányászaté 13,8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 9,4 százalékkal visszaesett, mindenekelőtt az előző évinél sokkal enyhébb időjárás hatására (novemberben aaz előző évinél 5,1 Celsius fokkal magasabb volt az átlagos hőmérséklet).

Tizenháromból három

Novemberében a feldolgozóipar tizenhárom alága közül mindössze háromban figyelhető meg termelésbővülés. A jelentősebb súlyú alágakból a feldolgozóipari termelés több mint egyötödét képviselő járműgyártás 9,7 százalékkal bővült tavaly novemberhez képest. Az iparág hajtóereje kizárólag az exportértékesítés, a hazai eladások súlya elenyésző.

Folytatódott az erőteljes visszaesés a második legnagyobb súlyú alágban: a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása – az alágak közül a legnagyobb mértékben –, 26,1 százalékkal csökkent, főként a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet apadása következtében. A harmadik legnagyobb alág – a feldolgozóipari termelésből közel egy nyolcaddal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék – gyártása 1,2 százalékkal mérséklődött. A kismértékű csökkenésben a magas bázis is szerepet játszott.

Harmadik hónapja növekszik a közepes súlyú vegyi anyag, termék gyártása: a termelés volumene, 4,9 százalékkal emelkedett, nagyrészt a műanyag-alapanyaggyártás szakágazatnak köszönhetően, olvasható a közleményben. Gyorsult viszont a csökkenés üteme a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban: az alág kibocsátása 11,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, részben a korábban felhalmozott készletek értékesítése miatt.

Volt egy nagy megrendelés

Novemberben a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 45,7 százalékkal nőtt 2011 azonos hónapjához viszonyítva. Az új belföldi rendelések 18,5 százalékkal visszaestek. Ezzel szemben az új exportrendelések 55 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, melynek hátterében egy hosszabb időszakra vonatkozó egyszeri nagy megrendelés áll. Az összes rendelésállomány 48,6 százalékkal emelkedett tavaly novemberhez képest.

A múlt év első tizenegy hónapjában az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 0,8 százalékos növekedése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 2,2 százalékos létszámcsökkenés mellett következett be.

November végéig az ipari termelés három régióban – Dél-Alföldön (12,7 százalék), Észak-Alföldön (0,5), valamint Nyugat-Dunántúlon (0,5) – nőtt az előző év azonos időszakához képest. A többi régióban 1,3 és 6,4% közötti volumencsökkenést regisztrált a KSH.