Gábor, Karina, Ders
7 °C
21 °C

Az állam lett a sláger a cégek körében

2013.01.17. 12:02

Bár az üzleti vezetők továbbra is stratégiai prioritásnak tekintik az innovációt, minden harmadik aggódik amiatt, hogy cége meg tudja-e őrizni versenyelőnyét a gyorsabb iramot diktáló, globalizáltabb, erőforráskorlátokkal küzdő környezetben, derül ki a GE csütörtökön közölt felméréséből. A GE Global Innovation Barometer harmadik alkalommal jelent meg.

A kialakulóban lévő innovációs bizonytalanság, vagyis a jelenlegi üzleti környezet változó dinamikája miatti nyugtalanság arra készteti a vezetőket, hogy más módszerekkel próbáljanak meg növekedést elérni. Számos vezető ugyanakkor úgy alkalmazkodik ehhez a komplexitáshoz, hogy új, időnként meglepetésszerű lehetőségeket keres az újításra, állítja a felmérés.

Számos vezető bizonytalan azzal kapcsolatban, hogy mi lenne a legjobb reakció az üzleti környezet változásaira. A vállalkozásukra és a belföldi gazdaságra leselkedő vélt veszély csökkentésére törekedve többen a protekcionista irányvonalat választják.

A vezetők 71 százaléka úgy nyilatkozott, hogy országa kormányának a belföldi innováció támogatását kellene előnyben részesítenie az importált innovációval szemben, míg 71 százalék úgy gondolta, hogy a kormánynak még jobban meg kellene nyitnia a piacokat, és támogatnia kellene az importált innovációt és beruházást. Paradox módon a két ellentétes vélemény között 53 százalékos átfedés volt.

"A globális pénzügyi válság óta egyfolytában amiatt aggódunk, hogy a gazdaság sebezhetősége gyengíteni fogja a szabad és nyílt nemzetközi kereskedelemmel kapcsolatos konszenzust. A mostani felmérés azt mutatja, hogy időnként még az üzleti vezetők is csak nehezen tudnak ellenállni a protekcionizmus szirénénekének" - mondta Karan Bhatia, a GE kormánykapcsolatokért és politikáért felelős globális alelnöke és vezető jogtanácsosa.

Az Innovációs Barométert a GE megbízásából a StrategyOne nevű független közvélemény-kutató és tanácsadó cég készítette. A felmérés azt vizsgálja, miként vélekednek az üzleti vezetők világszerte az innováció mozgatórugóiról és akadályairól, és hogy miként befolyásolják ezen vélemények a stratégiát. Az idei felmérést a GE 25 ország több mint háromezer vállalati felsővezetőjére terjesztette ki, akik mindegyike közvetlenül részt vesz cége innovációs stratégiájának kialakításában és az ezzel kapcsolatos döntéshozatalban.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.