Aki dolgozni akar, menjen közmunkásnak?

Portfolio
2013.01.18. 08:01

A munkanélküliség negyedik éve tartósan magas szinten maradt, bő harmincezer fővel 569 ezerre emelkedett az álláskeresők száma decemberben, ez a szám a tavalyi ilyenkor jellemzőnél is magasabb 17 ezer fővel. Az álláskeresők számának év végi, vagy következő év eleji megugrása már szokásosnak számít, mióta a közfoglalkoztatás tömegessé vált, írta a portfolio.hu.

Miközben a munkanélküliséget a közfoglalkoztatással csökkenti a kormány, hónapról hónapra kevesebb új állást jelentenek be a Foglalkoztatási Szolgálatnál a cégek. Decemberben 8 ezer államilag nem támogatott állás jelent meg, novemberben 8600. Közel 20 százalékkal kevesebb, mint egy éve. Az országon belül a képlet nem sokat változott. A legtöbb állás összességében a gazdaságilag elmaradottabb térségekben (Borsod, Szabolcs) illetve Budapesten jött létre, miközben az államilag nem támogatott, tehát teljesen piaci alapon létrejött állások az ország nyugati felére (Győr-Sopron, Komárom-Esztergom) koncentrálódtak.

A legtöbb álláskeresőt, 60-60 ezer, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben találjuk. A decemberben álláskeresővé válók 92 százaléka visszalépő, azaz korábban is álláskereső volt. Ráadásul többségben vannak azok, akiknek az utolsó jelentkezése óta nem telt el hat hónap sem.  A tartósan, tehát éven túl álláskeresők száma tovább emelkedett négy százalékkal, számuk 162 ezer főt tett ki, írja a lap.

Az 569 ezer álláskeresőből 67,4 ezren részesülnek álláskeresési járadékban vagy segélyben, 200 ezren foglalkoztatást helyettesítő támogatást kaptak, 301 ezer fő pedig nem kapott pénzbeli ellátást. Az álláskeresési ellátások még 2011 szeptemberében szigorodtak, a maximális folyósítási idő 90 napra csökkent, az összeg a mindenkori minimálbérre. Álláskeresési segélyt pedig csak nyugdíj előtt öt évvel állók igényelhetnek. Ebből adódik, hogy az álláskeresési járadékban részesülők száma a 2011. decemberihez képest közel 40 százalékkal csökkent.