Lázár: Nem beszéltünk 13. havi nyugdíjról

2013.01.22. 14:41

Hitelből nem lehet emelni a szociális juttatásokat, a 13. havi nyugdíj bevezetésének lehetősége csak a sajtóban terjedt el, kormányzati forrása nem volt a híresztelésnek, mondta Lázár János a Klubrádióban hétfőn.

A politikus szerint a rezsicsökkentést is beleszámítva nemcsak inflációkövető az idei nyugdíjemelés, a tízszázalékos áram- és gázárcsökkentésekkel olcsóbb lesz a megélhetés, szerinte ez is beleszámítható a juttatások emelésébe. Lázár azt mondta, várhatóan olcsóbb lesz a ivóvíz szolgáltatás és a szemétszállítás is. Úgy vélte, van tartalék ezekben a szolgáltatásokban, például azzal is csökkenthetik költségeiket a szolgáltató cégek, hogy egyes vezérigazgatók nem visznek haza többmilliós fizetéseket.

Az államtitkár a közalkalmazotti nyugdíjazással kapcsolatban azt mondta, vannak helyzetek, amikor a kormánynak bátran kell lépnie. Lehet, hogy az első néhány évben nem lesz olyan minőségű a munkaerő, mint egy több évtizede a pályán lévő tapasztalt tanár, vagy orvos esetében, de ezt a lépést a kormánynak fel kell vállalnia. Azt mondta, 13 ezer embert érint a választás kényszere, de kormány mindent megtesz, hogy ne okozzon fennakadást az intézkedéssel, az állások be legyenek töltve.

Orbán Viktor múlt héten pénteken a közrádióban azt mondta, idén a legfontosabb kérdés, hogy a kormány végig tudja-e vinni a munkahelyvédelmi akciótervet, hogy lesz-e második rezsicsökkentés, hogy ki tudja-e terjeszteni a rezsicsökkentést más szolgáltatásokra, és hogy sikerül-e emelni a nyugdíjakat. "A bérből és fizetésből élők számára pedig egy új akciótervet készítünk az év közepére" - árulta el.

Arra a kérdésre, hogy ezt miből valósítja meg a kormány, hiszen már most számos kockázat mutatkozik az idei költségvetésben, Orbán Viktor felidézte: minden költségvetésnél az elemzők elmondják, hogy veszélyben van a költségvetés, és borulni fog, de sosem ez következett be, elég csak megnézni a 2012-es évet.

Korábban az Index azt írta, a 13. havi nyugdíj bevezetése egyelőre csak egy ötlet, ha lesz is ilyen, inkább csak az év második felében születhet meg a végleges döntés. Az viszont tény, hogy a választási tervek között ott szerepel ez a lehetőség is, és a háttérszámítások is zajlanak. Később a Magyar Nemzet arról értesült, a kormány állítólag nem rendszeres, hanem csak egyszeri, ez év végi, történetesen nem sokkal a választások előttre időzített „kompenzáció” kifizetését tervezi.