Mérgezett édesség a Tescóban

2013.01.22. 17:04
Egy lengyel édességek gyártása során feltehetően rágcsálóméreggel szennyezett tejport használtak fel, és a termékből került a magyarországi Tesco áruházakba is. A Tesco azonnal visszahívta a vaníliás ostyaszeleteket, és közölte, hogy ha a vásárlók visszaviszik az érintett árut, akár blokk nélkül is visszakapják a pénzüket.

A NÉBIH 2013. január 22-én kapott értesítést az EU tagállamok által működtetett, az élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyors riasztási rendszeren (RASFF), amely szerint lengyel édességek gyártása során feltehetően rágcsálóméreggel szennyezett tejport használtak fel, ezért ezeket az édességeket visszahívják a fogyasztóktól.

A bejelentés szerint az édességek gyártáshoz használt tejporban rágcsálóirtó szerre emlékeztető rózsaszínű granulátumot találtak, de nem bizonyított, hogy a granulátumok valóban rágcsálómérgek voltak, és a szennyeződés módjáról sem érkezett hivatalos tájékoztatás.

A feltehetően szennyezett termékből – melynek eredeti megnevezése „Wafle waniliowe 175g” magyar megnevezése TS Vanília ízű krémmel (74%) töltött ostyaszeletek, minőség-megőrzési ideje 2013.04.21. azonosító száma 2-0771-210413 – a jelenlegi információk szerint Magyarországon a Tesco áruházakba szállítottak.

A NÉBIH azonnal elrendelte az eset kivizsgálását, és intézkedés történt a termékek forgalomból történő kivonásáról, a fogyasztóktól való visszahívásáról. A hatóság kéri a fogyasztókat, hogy a megadott azonosítóval ellátott, korábban vásárolt termékeket semmilyen körülmények közt ne fogyasszák el.

Visszahívják

A Tesco délután közölte: a vásárlóik maximális biztonsága érdekében azonnali hatállyal kivonja a forgalomból a Lengyelországban gyártott vaníliás ostyát, és a vásárlóknak blokk nélkül is visszaadják a termék árát. A Tesco arra kéri a fogyasztókat, hogy a „TS Vanília ízű krémmel (74 százalék) töltött ostyaszeletek” nevű terméket ne fogyasszák el, hanem vigyék vissza bármelyik Tesco áruházba, ahol a vevőszolgálatokon átveszik, és a vételárát visszatérítik, a vásárlást igazoló blokk hiányában is.