Jobb lenne egy kicsit drágább tea

2013.01.24. 13:20

Srí Lanka, India, Kenya, Indonézia, Malawi és Ruanda részvételével megalakították a Nemzetközi Teatermelők Fórumát, aminek a kifutása egy világméretű teakartell lehet – írja a BBC. Ezek az országok felelnek ugyanis a világ teatermelésének több mint feléért.

Mahinda Samarasinghe, Srí Lanka ültetvényügyi miniszter teatermelési kvótákat helyezett kilátásba.

Azt is elmondta, hogy nyolcvan éve próbálnak egy ilyen fórumot létrehozni, ezért „történelmi mérföldkövet” sikerült elérnie a teaiparnak. Srí Lanka már 1994-ben is próbálkozott a kartellel, egy, az OPEC olajjipari kartellhez hasonlóval, ahol fő termelők megállapodnak a közös, a piacainál magasabb árban.

A világ legnagyobb teatermelője, Kína nem ment el a fórumra, habár őket is meghívták. Ahogy Iránt is, amely Kína mellett az egyik legnagyobb fogyasztónak is számít. A kartell által összehasonlítás alapjául szolgáló malawi tea ára egyébként 2,75 dollár körül mozog kilónként, ami esett a tavalyi 2,8 dollárhoz képest.

Janaki Kuruppu, a Srí Lanka-i teatanács elnöke azt mondta: „az emberek fizethetnek egy kicsit többet a teáért”. Kuruppu azt is hozzátette, hogy Srí Lankában „olcsóbb a tea, minta palackozott víz”.