Egyre kevesebbet vásárolunk

2013.01.25. 09:22

Novemberben a kiskereskedelmi értékesítés volumene 4,1 százalékkal, az év első tizenegy hónapjában 2 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelemben 2012. novemberben 692 milliárd forint, az első tizenegy hónapban 7416 milliárd forint értékű forgalom keletkezett, közölte pénteken a KSH.

A kiskereskedelmi értékesítés volumenének novemberi 4,1 százalékos csökkenésében az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek, az üzemanyagtöltő állomások, a bútor- és műszakicikk-üzletek, valamint a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk üzletek eladásainak visszaesése volt meghatározó. A változás iránya megfelelt az Európai Unió tagállamaiban, illetve az eurózóna országaiban tapasztaltakkal.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene novemberben 2, az év első tizenegy hónapjában 0,6 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest. A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene novemberben 7,7, az első tizenegy hónapban 3 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától. Novemberben a legnagyobb mértékű visszaesés (16,2%) a bútor-, műszakicikk-üzletekben következett be.

A forgalom az előző évinél kisebb volumenű volt a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk kiskereskedelemben (8,7%), a textil-, ruházati és lábbeli- (7,0%), illetve az iparcikk jellegű vegyes üzleteknél (2,3%) is. Ugyanakkor forgalomnövekedés volt a kisebb súllyal rendelkező üzletek közül az illatszer- (4,4%), a gyógyszer-, gyógyászatitermék- (4,1%), valamint a használtcikk- üzleteknél (0,7%). A korábbi időszakhoz hasonlóan folytatódott a dinamikus bővülés a csomagküldő és internetes kiskereskedelemben (23,6%). Tovább csökkent az  üzemanyagtöltő állomások forgalma: az eladások novemberben 1,1, az első tizenegy hónapban 3 százalékkal mérséklődtek.

Az  előző hónaphoz mérten novemberben – a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint – a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,4 százalékkal mérséklődött. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem értékesítése 0,4 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemé 1,1 százalékkal csökkent, ugyanakkor az üzemanyag-kiskereskedelemé 2 százalékkal nőtt.

Az Eurostat január 8-án megjelent sajtóközleménye szerint – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – a kiskereskedelmi eladások 2012 novemberében az Európai Unió 27 tagállamában 1,3 százalékkal, az  eurózóna országaiban  2,6 százalékkal csökkentek az  egy évvel korábbihoz viszonyítva. Novemberben az országok nem teljes körére rendelkezésre álló adatok tíz tagállamban bővülést, tizenkettőben csökkenést mutattak. Az unió jelentősebb országai közül az Egyesült Királyságban 2,5 százalékkal nőtt, Németországban 0,9, Franciaországban 1,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom. Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai novemberben 6,2, az első tizenegy hónapban összességében  2,5 százalékkal maradtak el az előző év azonos időszakától.

Suppan Gergely, a Takarékban elemzője a bérek és nyugdíjak várható idei szerény mértékű reálnövekedése miatt a kiskereskelmi forgalom alacsony szinten való stablizálódására számít, ami az év második felében bázishatások miatt akár kisebb növekedést is mutathat. A stabilizálódást a januárban megugró fogyasztói bizalom is előre vetíti, ami azonban még nem elégséges ahhoz, hogy érdemi fordulat kezdődjön az idei évben. Szerinte idén összességében 0,7-1 százalék közötti mértékben csökkenhet a kiskereskedelmi forgalom. Az elemző a továbbra is igen gyenge belső kereslet dezinflációs hatásai miatt azonban a kamatcsökkentési ciklus folytatására számít.