Borzasztó drága a magyar adósság

2013.01.29. 07:26

Tavaly rekordösszeget, 1202,4 milliárd forintot költött az állam hiteleinek finanszírozásra − az összeg ráadásul idén tovább emelkedik, amit a nagyobb devizalejárattal magyaráz a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A 2011-es megtorpanást leszámítva folyamatosan emelkedik az államadósság finanszírozásának költsége – írja a Napi Gazdaság.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adatai szerint 2012 végén a magyar államadósság 20 720,1 milliárd forint volt, ami 235 milliárd forinttal kevesebb az év eleji nyitóállományhoz képest. A visszaesést devizaágon realizálta az állam − köszönhetően a forint felértékelődésének −, a kedvező folyamatot ugyanakkor rontotta a forintadósság növekedése, így állt össze az egy százalék alatti csökkenés. Az ÁKK adatai szerint a 2012-es forintfelértékelődés 662 milliárd forinttal csökkentette a devizaadósságot.

A kamatkiadásokra tavaly költött 1202,4 milliárd forint 100 milliárddal több az előző évinél, némileg meghaladva a tervezett 1064,9 milliárd forintot is − annak ellenére, hogy a tavalyi finanszírozási környezet kedvező volt. Az államadósság kezelésének költségei tovább emelkednek: a NGM által júniusban beterjesztett költségvetés még 1325,5 milliárd forint kamatkiadással számolt, ami a decemberi elfogadásra 1252 milliárd forintra csökkent − az időközben bekövetkezett hozamlemorzsolódás következtében.

Az NGM Költségvetési Tanácsnak tavaly ősszel adott prognózisa − novemberre feltételezett IMF-megállapodás hatására − 50 bázispontos azonnali csökkenéssel számolt az állampapír-hozamokban, amit további 150 bázispontos fokozatos apadás követ 2013 végéig, az euró jegyzése pedig 266 forintig süllyedhet. A két folyamat eredményeképp a kamatkiadások 102 milliárd forinttal lehetnek alacsonyabbak a júniusi terveknél.

A tárca lapunknak a prognózis esetleges aktualizálására vonatkozó kérdésére arról tájékoztatott, hogy a tavaly decemberben elfogadott idei költségvetés 1144 milliárd forint nettó kamatkiadással számol; az 1252,4 milliárd forint a bruttó érték, azaz benne vannak a kamatbevételek is. Ez mintegy 82 milliárd forinttal alacsonyabb a júniusi javaslatban szereplőnél. A csökkenés némileg kisebb a prognosztizáltnál, a tárca szerint azonban annak ellenére, hogy az EU/IMF-megállapodás egyelőre nem jött létre, az előirányzat megalapozottságát biztosítja, hogy augusztus óta a hozamgörbe teljes hosszán jelentős csökkenés ment végbe.