Hosszabb lehet a brit szupervasút

2013.01.29. 07:41

Manchesterbe és Leedsbe is szupervasúton lehet majd utazni, ha a brit kormány a legutóbbi bejelentésének megfelelően az eredetileg tervezettnél hosszabbra építi meg a szigetország második nagy sebességű vonalát, írja a Napi. A High Speed 2 (HS2) nem csak Birminghamig érhet majd el a közlekedési minisztérium közlése értelmében, hanem a tőle északabbra levő egykori iparvárosokig is.

A 2033-ra megvalósítandó, 32,7 milliárd fontos beruházás eredményeként egy óra nyolc perc alatt lehetne eljutni Manchesterből Londonba − ma ez kétszer ennyi ideig tart. A HS2 projekt legalább százezer munkahelyet teremt − hangsúlyozzák a beruházás hívei −, arról nem beszélve, hogy ma túlzsúfoltak a vonatok, hiszen 120 éve ez lenne az első új vasútvonal Londontól északra.

Az összesen 338 kilométeres északi vonal London−Birmingham szakaszáról már tavaly megszületett a döntés, az Y alakú folytatásról jövőre kell határozni. A tervezet ellen több mint 70 kampánycsoport szállt harcba, részben azzal érvelve, hogy a nagy sebességű vasút festői tájakat hasítana szét, részben azzal, hogy az utazások lerövidítésével végső soron megint csak London járna jól.

Nagy-Britannia egyetlen meglevő szupervasútja Londont köti össze Folkestone-nal, azaz a Csalagút bejáratával, a 109 kilométeres vonal második szakaszát 2007-ben adták át. A 250-300 kilométerrel száguldó Eurostar vonatok valamivel több mint két óra alatt teszik meg az utat Londonból Párizsba.